Museokeskus Taika, Hyvinkää

Taika on hyvinkääläinen museo, jossa toimii vuonna 1982 perustettu Hyvinkään taidemuseo sekä Hyvinkään kaupunginmuseo. Taika sijaitsee Hämeenkadun varrella, kauppatorin laidalla. Torin toisella puolella kohoaa laaja kauppakeskus Willa. Museovierailu onnistuu mukavasti ostosreissun yhteydessä ja pysäköintitilaa Willan pohjakerrokessa on runsaasti.

.

.

Taidemuseon kokoelmiin kuuluu n. 2600 Hyvinkään kaupungin omistamaa taideteosta. Teokset ovat kotimaisia ja pääosin Hyvinkäällä ja lähiympäristössä vaikuttaneiden taiteilijoiden töitä 1900- ja 2000-luvuilta. Suurin osa  kuudesta kokoelmasta on maalauksia, piirroksia, grafiikkaa ja veistoksia.

.

Taidelabra

Taidelabra on 2019 avattu kokoelmanäyttely.

Yhdessä huoneessa on Helene Schjerfbeckin taidetta sekä hänen Hyvinkään elämänvaiheistaan kertova esitys.

.

.

.

Toinen tila esittelee Yrjö Saarisen vahvaa väri-ilmaisua.

Kolmannessa huoneessa ollaan muotojen ja abstraktioiden keskellä.

.

.

.

Kellogg´s – Jani Leinonen

.

Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle ja viidennessä tutkitaan työvälineitä ja materiaaleja.

.

Taikasta löytyy myös iso sali vaihtuville näyttelyille. Tammikuun 2023 alkupäiviin asti  salissa pyöri animaatioteos IC-98: Haavoitettu Maa. Teos projoisoidaan leveälle laajakankaalle.

.

.

Tulevia Taidemuseon näyttelyitä ovat Anu Tuominen –Tori 5.2.-21.5. 2023, Solbo 8.6.-8.10. 2023 sekä Suomen valotaiteen seura FLASHin Hillitön Valo 2.11. 2023-7.1. 2024.

.

Kaupunginmuseo

Tammikuun alkupäiville Taikan tiloissa esiteltiin myös Hyvinkään lentokenttää näyttelyllä Tie Taivaan Sineen. Sota-aikana Hyvinkään lentokentän merkitys oli suuri läheisen rautatien suojaajana. Sodan jälkeen kenttä toimi Suomen päälentokenttänä.

.

.

.

.

Kentästä on kasvanut pienonetukikohdan lisäksi monimuotonen tapahtumapaikka.

.

Taika järjestää erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Taidemuseon seniorit kokoontuvat kaksi kertaa  kuukaudessa maalamaan, piirtämään ja muotoilemaan.