Mustapäiden Veljeskunnan Kiltarakennus

Mustapäiden veljeskunta oli Liivinmaalla 1300-luvulta toiminut naimattomien kauppiaiden muodostama veljeskunta. Sen vaakunassa oli maurilainen Pyhä Mauritius. Veljeskunta oli kauppaseuran ja puolustusliiton yhdistelmä. Tuhon(kin) aikaan bisneksiä joutui turvaamaan asein.

.

.

Legendan mukaan veljeskunta sai alkunsa ryhmästä ulkomaisia kauppiaita, jotka osallistuivat Tallinnan eli Räävelin puolustamiseen Yrjönyön kapinan aikana. Ensimmäinen kirjoitettu maininta veljeskunnasta löytyy vuodelta 1400.

.

.

Mustapäiden rakennus löytyy Tallinnasta mutta kilta toimi myös Riiassa, joka oli Liivinmaan keskeinen kaupunki. Riian Raatihuonenne aukiolla sijaitseva komea gotiikan tyylisuuntaa edustava rakennus päätyi Mustapäiden killalle 1400-luvulla. Uudeksi Taloksi kutsuttu rakennus valmistui kuitenkin jo aiemmin. Ensimmäinen maininta löytyy asiakirjoista vuodelta 1334.

.

.

Alkuperäinen rakennus tuhottiin

.

Rakennusta uudistettiin vuosina 1580 ja 1886 mutta se tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa. Neuvostomiehittäjät purkivat rakennuksen kokonaan vuonna 1948.

Se rakennettiin kuitenkin uudelleen 1990-luvulla Riian kaupungin 800-vuotisjuhliin. Rakennus on siis alkuperäisten piirustusten mukaan valmistettu replika.

.

.

.

.

.

Kattomaalauksia ja kristallin loistetta

.

.

.

.

.

Hienosti koristellussa rakennuksessa on uljaita juhlasaleja. Seinillä on jyhkeitä puukoristeita, katoissa maalauksia ja kristallikruunuja. Auringon valo siivilöityy huoneisiin ikkunoiden lasimaalauksien läpi.

.

.

.

.

.

Näyttelytiloissa on veljeskunnalle kuuluneita upeita huonekaluja,  astiastoja, taidetta ja hopeaesineitä. Alkuperäisissä kellaritiloissa esitellään killan toiminta-ajan aseita, haarniskoita ja muuta historiallista materiaalia. Maan alla selviää myös millainen keskuslämmitys rakennuksessa oli.

.

.

.

.

.

.

Sisäänkäynnin vieressä on matkamuisto- ja käsityömyymälä. Lippukassan yhteydessä toimii pieni kahvila. Pahvimukikahvin voi ottaa myös mukaansa näyttelyyn.

.

.

.

Kiltarakennuksen vieressä on synkän näköinen rakennus, Miehitysmuseo (Latvia Ghetto and Holocaust Museum). Näyttelyt kertovat sekä Neuvostoliiton että Natsi-Saksan epäinhimillisistä miehitysajoista. Aihe on sen verran ankea että vierailu sai meikäläiseltä jäädä, ainakin tällä kertaa…

.