Oulujärven Lomakylä

Esan ja Hannelen elämäntapana yli 20 vuotta

Oulujärven Lomakylä palvelee leirintämatkailijoita Kainuunmeren länsirannalla. Matkaa Oulun kaupungista alueelle tulee satakunta kilometriä, Kajaanista hieman vähemmän.

.

.

.

Pitkä kokemus leirintäyrittäjänä

Lomakylää on luotsannut kuhmolainen Esa Hannukainen jo parikymmentä vuotta. Mukana  juonessa on vaimo Hannele silloin kun vakituisesta työstään ehtii. Leirintäalueen pitoa Esa luonnehtii elämäntavaksi.

.

.

.

Lomakylä toimii Vaalan kunnan vuokramaalla ranta-alueella. Ostotarjouksia alueesta on tehty useampiakin, ensimmäinen jo joskus 17 vuotta sitten mutta kunnan päässä ei päätöstä ole syntynyt. Viimeisin tarjous on melko tuore. Maapohjan hankkimisen jälkeen aluetta kehitettäisiin ja omia lapsia työllistettäisiin. Leirintäalueen koko on nyt kolme hehtaaria mutta ostotoiveissa olisi koko ympäröivä 8 hehtaarin alue, kertoo Esa.

.

.

.

.

Oulujärvellä toimi aikanaan joukko merirosvoja, jotka ryöstivät mm. Oulusta palaavien tervaveneiden myyntitulot. Nyt Oulujärven Lomakylä järjestää lapsille merirosvoseikkailuja. Rannan lähellä hienohiekkaisen törmän reunalla on vene josta ”kapinoivat merimiehet” voidaan laittaa kävelemään lankulle. Läheltä löytyy kiipeilyrata ja ”merirosvokahvila”. Lapsille järjestetään myös aarteenetsintää. Vanhemmat piilottavat rantahiekkaan lapsilleen jätskirahaa. Perusleikkeihin alueelta löytyy mukava paikka keinuineen ja suurine hiekkalaatikkoineen. Ja rannasta hiekkaa löytyy hiukan lisää.

Kunnalle toimitettuun kehityssuunnitelmaan sisältyy merirosvoidea laajempana. Rantaan rakennettaisiin merirosvolaiva sekä haaksirikkoutunut hylky joka toimisi myös kesäteatterina!

.

Sopivankokoinen kodikas leirintäalue

.

.

Oulujärven Lomakylän alueelta löytyy telttapaikkoja, mökkejä ja caravan-paikkoja. Sähköpistoke on kolmellekymmenelle matkailuajoneuvolle. Lisäksi on sähköttömiä paikkoja.

.

.

.

Pienien leirintämökkien lisäksi löytyy yksi suurempi huvila. Uusi selvästi kasvava vierailijaryhmä on nuoret aikuiset. Matkailuajoneuvokauppa on käynyt vilkkaana ja tuonut harrastuksen pariin uusia pariskuntia ja perheitä.

Myös ulkomaalaisia turisteja vierailee alueella, varsinkin loppukesästä. Enimmillään alueelle majoittui yhtaikaa kahdeksaa eri kansalaisuutta.

.

Huoltorakennuksissa kaikki peruspalvelut

Lomakylän toimisto on portin lähellä. Sen yhteydessä toimii pieni kahvila ulkoterasseineen.

.

.

Alueella on pieniä erillisiä huoltorakennuksia joista löytyy vessat ja suihkut sekä keittiö ja tiskipaikat.

.

.

.

.

.

Lähempänä rantaa on katettu grillipaikka sekä useita pöytiä ja penkkejä. Rannassa on tietenkin rantasauna. Se lämpiää tilauksesta hintaan 25 euroa tunti, yösaunojille kymppiä kalliimmalla myös puolen yön jälkeen. Eteläisen Euroopan asukeille on varmaankin elämys saunoa valoisassa kesäyössä. Kainuunmeri on kuuluisa upeista auringonlaskuistaan – ja nousuistaan.

.

.

.

Oulujärven Lomakylää ympäröi puhdas luonto. Mäntykankailta löytyy marjat sekä sienet ja järvestä nousee kalaa. Lähiseudulta löytyy Rokuan kansallispuisto ja UNESCOn ketjuun kuuluva Geopark, jonka jääkauden muovaama luonto on maailmanmittakaavassa ainutlaatuinen.

.