Paateri

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ateljee ja koti

.

.

Eva Ryynänen (1915–2001) oli omaleimainen kuvanveistäjä, jonka pääasiallisena materiaalina oli puu. Hänen taiteilijakodissaan Vuonisjärvellä onkin lukuisia puuveistoksia ja kalusteita. Ateljeen ja asunnon lisäksi upea nähtävyys on puinen kirkko.

Eva Ryynänen veisti jo lapsena erilaisia eläimiä, hevosia, kissoja, lintuja. Taiteilijaksi hän opiskeli Suomen Taideakatemiassa eli Ateneumissa  kuvanveistolinjalla vuosina 1934-39 (tuolloin Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu). Tuolloin naiskuvanveistäjä oli harvinaisuus.

Eva Ryynänen oli yksi tunnetuimpia sodanjälkeisiä kuvanveistäjiä. Puusta Puonnut oli läpimurtonäyttely Amos Anderssonin taidemuseossa vuonna 1974.

.

.

Vuonna 1983 rikottiin Tampereen Nykytaiteen museon kävijäennätys Eva Ryynäsen  vuonna näyttelyllä Puuveistoksia.


Paateri

.

.

.

.

Eva ja Paavo Ryynäsen koti ja ateljee sijaitsee pienellä maatilaalla Vuonisjärvellä, Lieksan Eteläpuolella. Paaterin päärakennus valmistui vuonna 1953. Koti on täynnä Evan veistoksia sekä itsetehtyjä ja koristeltuja huonekaluja. Puuvestoksia on myös viereinen ateljerakennus täynnä.

.

.

.

.

.

Upein, tunnetuin ja suurikokoisin teos on 1991 valmistunut Paaterin kirkko. Lieksan Kaupunki ymmärsi Eva Ryynäsen työn arvon ja avusti kirkon ja galleriakahvilan rakentamisessa.

.

.

.

Paaterissa voi tutustua Eva Ryynäsen ja hänen puolisonsa Paavon elämäntarinaan pääsääntöisesti oppaan johdolla. Paaterin kierroksen voi päättää galleriakahvilassa nautittuun puolukkapiirakkaan, joka oli Evan oma suosikki.  

.

.

.

.

Paateri sijaitsee Vuonisjärvellä, lähellä Vuonislahden kylää, noin 27 kilometrin päässä Lieksan keskustasta. SFC Rekiniemestä on matkaa 9,6 km.

.

.