Pitkämö Canyon Camping eli Pitkämönranta

Lakeudelle epätyypillistä maisemaa

Pitkämönrantaa lähestyttäessä kiinnitän huomioni erikoiseen maastoon. Pohjanmaata olen tottunut pitämään hyvinkin tasaisena mutta Pitkämön seudulla kohoaa harjuja ja alhaalla rotkomaisen laakson pohjalla virtaa vuolas joki. Tästä alueen yrityksen nimi Pitkämö Canyon Camping.

.

.

.

Pitkämönnrannan caravan-alueelle tultuamme ensimmäiseksi huomionkohteeksi nousee se, että paikalle ajaa jatkuvasti väkeä ja he poistuvat kohta litteitä pahvilaatikoita mukanaan.

.

.

Pitkämö Canyon Campingin portilla on laajahko päärakennus, jossa toimii myös ravintola. Pitkämönrannan keittiö on kuuluisa pizzoistaan. Suosituimpia on ollut savuporopizza.Joku vuotsi sitten trendikäs herkku oli sirkkapizza mutta siitä ei tullut pysyvää hittiä. Vuodessa pizzoja menee helposti yli 10 000. Herkkuja tullaan hakemaan kuulemma Helsinkiä ja Rovaniemeä myöden. Juuri tuli kysely aukiolosta kun Amerikasta on tulossa vieraita Suomeen, kertoo Pitkämönrannan Marjo Ruutiainen. Jos eivät kaukaisimmat ajakaan paikalle pelkästään pizzan takia, on se monelle tärkeä houkutin.

.

Ravintola ja terassi

Ravintolan ja terassin kanssa saman katon alla on myös toimisto sekä vessat. Tilaussaunan yhteydessä on myös kahdeksan hengen porepalju.

.

.

.

Päärakennuksen viereisestä  hirsirakennuksesta löytyy tilat ruuanlaittoon, ruokailuun sekä tiskaukseen. Pyykinpesukin luonnistuu. Alueen toiselta laidalta löytyy myös grillikota.

.

.

.

Toimiston lähellä on mökkialueita. Eri kokoisista mökeistä 17 on kahden ja neljän hengen leirintämökkejä, suurempien soveltuessa myös ympärivuotiseen käyttöön.

.

Siisti nurmikkoalue karavaanareille

Alueen toiselta laidalta harvasta metsiköstä löytyy matkailuajoneuvoalue. Sähköpaikkoja on yhteensä 30 mutta enemmänkin vaunuja mahtuu. Caravan-paikat ovat nurmikentällä, jossa risteilee hiekkateitä.

.

.

.

Nurmikentän vieressä on lasten leikkipaikka. Pienehkölle alueelle ei ole otettu kausipaikkalaisia, jotta treffeillä olisi enemmän tilaa vieraille. Pitkämönrannassa järjestetäänkin paljon tapahtumia, mm. prätkäkokoontumisia.

.

Natura-alue

Leirintäaluetta ympäröi mielenkiintoiset maastot jotka ovat lehtojensuojelualuetta. Muutaman sadan metrin päässä on suuri tekoallas, jossa voi käydä vaikkapa suppailemassa vuokralaudalla tai uimassa kunnallisella uimarannalla. Pitkämönrannasta löytyy myös kalastusluvat sekä vuokralle vene ja kanootti taika polkupyörä ja mönkijä.

.

.

.

Tekoaltaalta vesi kulkee sähkövoimalan läpi ja jatkaa jokena Natura-alueelle syvällä rehevässä kanjonissa. Suojaisan laakson lämpimässä  pienilmastossa viihtyvät harvinaisemmatkin lehtokasvit. Alajuoksulla kaksi jokea yhtyy yhdeksi vuolaammaksi virraksi. Runsaan veden akana virrasta löytyy hyviä koskenlaskupaikkoja melojille.

.

.

Leirintäalueen reunalla jokikanjonin rinteessä on vanha kesäteatteri. Rinteeseen on ollut helppo rakentaa nouseva katsomo. Teatteri on ollut pitkään käyttämättömänä mutta paikallinen teatteriryhmä on suunnitellut sen henkiinherättämistä, kertoo Pitkämönrannan Marjo Rautiainen.

.

.

Lähiseudulta, muutaman kilometrin päästä löytyy Jyllinkosken sähkölaitosmuseo. Museolta nousee portaat näköalatasanteelle ja luontopolulle.

.

.

.

.