
.
.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun seudulla ei olla vielä asunmattomassa Lapin erämaassa mutta harvaanasuttuja metsiä on neliökilometreittäin näilläkin korpimailla monenlaisiin ulkoiluharrastuksiin, retkeilyyn, hiihtoon, kalastukseen, metsästykseen, maastopyöräilyyn, melontaan…
.

.
Luonteenomaista Koillis-Suomen maisemaa ovat havupuuta kasvavat korvet ja vaarat. Kainuun seudulle luonteenomaista on myös harjanteiden väliin jäävät suppalammet ja puhtaat vedet, jota ovat kalastajien ja kesällä melojien suosiossa. Hossan erikoisuutena onkin tutkitusti Suomen kirkasvetisimmät järvet.
.
.

.

.
Näiltä leveysasteilta löytyy myös Suomen eteläisin tunturi, eli luonnostaa paljaslakinen maastokohta. Etelän karavaanarille nämä luontokohteet ovat mukavan matkan päässä. Päivässä ajaa kohtuullisen helposti Hossan tai Syötteen korkeudelle.
.

.
Kävijämäärissä kasvua
Pudasjärven ja Kainuun kansallispuistoissa on ollut kuhinaa. Suositun alue on Syöte, joka tarjoaa myös hyvät vaihtoehdot karavaanarille, Iso-Syöttellä tai Pikku-Syötteellä.
.

.
Koronaepidemia nosti kotimaan matkailun kävijämääriä voimakkaasti. Luontoretkeilyn suosio toi väkeä ennätyksellisesti myös kansallispuistoihin. Edellinen suurempi nousu tilastossa oli vuonna 2015. Kävijämäärään tuli silloin 15 prosentin kasvu. Koronan vuonna 2020 kaikkien maastokohteiden käyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta 17 prosenttia ja kansallispuistojen 23 prosenttia. Nyt koronan helpotettua ovat kävijämäärät tasaantuneet mutta tyytyväisyys kansallispuistoihimme ja muihin luontokohteisiimme on pysynyt korkeana. Hyvät retkeilyrakenteet houkuttelevat luontoon ja suojaavat sitä kulutukselta.
.

.
Karavaanarit korvessa
Matkailuajoneuvolla on mahdollisuus päästä lähelle luontoa vaikkei karavaanari varsinaisesti metsässä yöpyisikään. Kainuun ja itäisen Pohjois-Pohjanmaan seudulta löytyy toistakymmentä Valtion luontokohdetta, retkeilyalueita ja kansallispuistoa. Neljällä alueella toimii talvellakin caravan-alue. Syötteen kansallispuistosta löytyy jopa kaksi aluetta, Iso-Syötteen Syöte Camping sekä Pikku-Syötteen caravan-alue. Lähempää itärajaa Kainuusta löytyy Kylmäluoman retkeilyalueen sekä Hossan kansallispuiston Karhunkainalon caravan-alue.
.

.

.
Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu kirivät kävijämäärien kasvussa yhden prosenttiyksikön verran koko Suomen keskiarvoa korkeammalle. Parhaan kasvuun teki Syötteen alue. Vierailijoita vuonna 2020 oli 65 028 ja kasvua kokonaista 40 prosenttia! Ei ihme että Syöte Campingin uusi isäntä oli tyytyväinen.
Hossan kansallispuistossa kävijöitä on lähes yhtä paljon, 64 387. Kasvua oli ”vain” 14 prosenttia. Retkeilyalueillakin päästiin uusiin ennätyksiin. Kylmäluomalla poikkesi 27 500 vierailijaa.
.

.

.
Caravan-alue rannikolla
Toisenlainen kansallispuisto näillä leveysasteille on Perämeren kansallispuisto, joka soveltuu paremminkin kesävierailuun ja veneilijöille. Talvella rannikkoa lähimpänä oleviin saariin tehdään hiihtoretkiä. Majapaikaksi käy Camping Tornio, joka on talvella auki rajoitetuin palveluin. Aivan uusi caravan-alue Toranda (toranda.fi) löytyy meren rannalta Torniojoen suulta. Alueella toimii mm. tapahtumakeskus Areena, vierasvenesatama sekä ravintola Makasiini.
.
.
.


.