Puttes Camping

Historiallisesti mielenkiintoisella alueella

Ahvenanmaan vieraillumpia nähtävyyksiä on Bomarsundin linnoitus. Toinen vanha kohde, joskaan ei aivan linnoituksen ikäinen, löytyy aivan päälinnoituksen vierestä. Puttes Camping on Ahvenanmaan vanhimpia leirintäalueita.

.

.

.

.

.

Allekirjoittanu on vieraillut Puttes Campingilla ensimmäistä kertaa vaunulla yli 30 vuotta sitten, sitä ennen teltaillen. Nykyinen yritys Puttes Camping & Stugby on hoitanut aluetta vuodesta 2003. Leirintäalue on edelleenkin jotakuinkin alkuperäisessä asussaan, kasvanutta puustoa lukuunottamatta.

.

.

Huoltorakennus, joka sijaitsee melko keskellä aluetta, on kohtuullisen hyvässä kiunnossa. Sisätilat on maalattu joskus 70-luvulla sen ajan räväkkään tyyliin. Tuo kirkas sävytys on edelleen säilyttetty.

.

.

Samassa Huoltorakennuksessa on vessat ja suihkut sekä keittiö, jossa on sähkö- ja kaasulevyt sekä tiskialtaat. Keittiön vieressä on ruokailutilat sekä sisällä että katetulla ulkoterasssilla. Huoltorakennuksen lähellä on grillikatos.

.

.

Laaja alue

Matkailuajoneuvoja Puttes Campingille mahtuu 50, kahdellekymmenelle löytyy sähköt. Nurmikentillä on myös telttailupaikkoja ja mökkejä, joista löytyy suihku ja keittiö. Leirintämökkejä on kolmetoista.

.

.

.

.

Kapea mutta pitkä viiden hehtaarin alue on loivaa nurmikkoista kenttää, jota puu- ja pensasrivistöt jakavat eri lohkoihin. Kentältä löytyy tilanteen ja tarpeen mukaan myös suojaa tuulilta tai auringolta. Alue viettää loivasti meren rantaan, jossa on hieman kaisloittunut uimaranta sekä rantasauna. Rannassa on vierasvenesatama, jonka laituri myötäilee kauniisti sileänä kaartuvaia rantakallioita. Rantasauna on myös veneilijöiden käytössä, mutta karavaanarit kuulemma ehtivät varaamaan saunavuorot aina ensin.

.

.

Leirintäalueen toimisto, joka toimii myös satamakonttorina, löytyy heti alueen portin vierestä läheltä linnoitusta. Portin tuntumassa on  myös Ravintola Furulunds Gården A-oikeuksin. Rakennus on uusi mutta rakennettu vanhan maalin mukaan. Sisällä on istumapaikat sadalle, ulkona tilava terassi. Ravintolan Thai-ruoka on saanut kehuja. Kannattaa maistaa myös Ahvenanmaan pannukakkua! Myynnissä on ollut myös turetta leipää.

.

.

Mielenkiintoiset ulkoilumahdollisuudet

Puttes Campingin ranta on kallioisen merenlahden pohjukassa. Rantaa myötäillen on hieno meloa kun vieressä nousee lähes pystysuota punagraniittinen seinämä. Kallioranta on myös mielenkiintoinen snorklauskohde!

.

.

.

Kävelyretkille löytyy yhden ja viiden kilometrin mittaiset vaelluspolut ja mielenkiintoisia polkuja on myös linnoituksien raunioilla. 1800-luvun puolivälissä rakennettu päälinnoitus on leirintäalueen ja meren salmen välissä ja hieman kauempaa korkean kallion päältä löytyy vartiotorni ja lisää muureja. Ne suojasivat tykkipatteristoja, joiden piti estää vihollisalusten tulo linnoitukselle. Toisin kuitenkin kävi kun engelmasnni seilasi paikalle.

.

.

Salmen Prästön puolelta, vastapäätä päälinnoitusta löytyy pienen vanha luotsirakennus, jossa on Bomarsundin linnoituksesta kertova näyttely.

.

.

Leirintäalueelta lähtee hyväpintaisia pyöräilyreittejä. Kastelholman linnalle ja Jan Karls Gårdenin laajalle ulkomuseolla on matkaa kymmenisen kilometriä.

.

.

.