Sålis rannikkopatteri

.

.

Venäläisillä oli aikanaan Ahvenanmaan eri osissa rannikkotykistöä häätämässä pois vihollislaivastoa. Kuten Oolannin sodastakin tiedetään, se ei tainnut aina oikein onnistua.

.

.

Rannikkotykistöön kuului kymmenen tykkipatteria. Ne sijaitsivat rannikon korkeammilla kallioilla, joilta oli näkymä merelle. Yksi sopiva paikka löytyy Hammarlandin pohjoisosasta. 300:n metrin päässä rannasta sijaitseva Sålis kohoaa noin 40 metriä ympäröivää merta korkeammalle. Sålisiin sijoitettiin kolme 152 mm kanuunaa. Tykkien kantama oli 13,5 km ja pienemmällä osumatarkkuudella jopa 18 km.

.

.

.

Tykkipatterille vei kivetty tie, jonka varrella oli Patteri N-74:n  miehistön kasarmialue. Perustuksia on vieläkin nähtävissä. Suurin hirsinen kasarmi oli kooltaan 40 x 9 metriä ja siellä oli 35 parisänkyä. Vähän matkan päässä pohjoisessa oli mm. työmiesten parakki, talli  ja leipomo. Etelän suunnalla oli sauna ja pesutupa. Ruotsalaiset joukot hajottivat patterin 1919 ja kasarmirakennukset myytiin.

.

.

.

.

.

.

Sålisin laelle vie kävelytie. Laella on nykyisin näkötorni. Sieltä havaitsee hyvin miten merialuetta saattoi tykkitulella hallita.

.

.

.

.

Paluumatkalla on hyvä pysähtyä Hammarlandin kirkolle ja käydä sytyttämässä kynttilä hullujen sotaherrojen uhrien muistoiksi.

.

.

.

.