Sandösunds Camping

30 vuoden kokemuksella

Suurehko Vårdö on Ahvenanmaalle idän suunnalta saavuttaessa viimeinen suurempi saari ennen pääsaarta. Vårdö pikkusaarineen pitää sisällään runsaasti nähtävää ja koettavaa.

Saaren pohjoispuolelta löytyy perinteikäs leirintäalue, Sandösunds Camping. Olof Salmi on luotsannut aluetta jo yli 30 vuotta. Koko ajan pitää kehittää jotain uutta, tuumii Olof. Suurehkolle alueelle onkin kasvanut vuosien mittaan monia toimintoja, mökeistä saunalauttoihin. Uutta on viereen noussut kiipeilypuisto Flow Park Åland.

.

.

Laaja alue

Leirintäalue on kahden lahdelman välissä. Tontti löytyy helposti neljällekymmenelle vaunulle. Sähköpaikkoja on 25. Tarvittaessa alueelle mahtuu jopa satakunta matkailuajoneuvoa.

.

.

Maasto on kovapohjaista metsäistä mäntykangasta sekä avointa nurmikkoa. Molemmat merenlahdet ovat matalia ja rannat hienoa hiekkaa. Tuulen mukaan voi valita aina sen mieleisemmän puolen. Lännen puoleisella lahdella on laajempi hiekkaranta, johon mahtuu kyläläisiäkin aurinkoa palvomaan.

.

.

Toisella suojaisemmalla lahdelmalla kelluu kaksi saunalauttaa. Suuremmassa on sauna lisäksi pieni vilvoittelumökki.

.

.

.

.

.

Keskeltä aluetta löytyy keittiö ja WC-rakennus. Lähempänä rantaa on mukava katos grillaukseen.

.

.

Eri puolella aluetta on minikeittiöillä varustettuja mökkejä. Meren rannasta löytyy sininen hirsitalo. Uusinta majoitustilaa on hieno rivitalohotelli. Mielenkiintoinen vaihtoehto on kolmen yön pakettiin, johon kuuluu yksi yö Gyllenglobbin kallioisen saaren erakkomökissä.

.

.

.

.

Hyvä ravintola

Leirintäalueen keskellä seisoo päärakennus, joka pitää sisällään toimiston sekä ravintola Tavernan. Salissa tarjoillaan aamiaista sekä paikallisia herkkuja, läheltä pyydettyä kalaa ja ahvenanmaalaista olutta. Erilaisia ryhmiä on kestitty jo 30 vuoden ajan.

.

.

.

.

.

.

Vesille tai pyörällä nähtävyyksiin

Sandösundista pääsee vesille mukavasti vuokraamalla kajakin – jos ei omaa sattunut matkaan.

.

.

.

.

Jos ei vesielämä suju, voi kiivetä korkeuksiin viereisessä kiipeilypuisto Flow Parkissa aivan leirintäalueen naapurimetsässä. Minigolffareille löytyy rannan läheisyydestä 9-reikäinen rata.

.

.

.

.

Ahvenanmaan hiljaiset ja hyväkuntoiset tiet kutsuvat pyöräilemään ja nähtävää riittää. Olen kuullut sanottavan että Ahvenanmaalla Suomen tihein museotarjonta väkilukuun suhteutettuna.

Saaren pohjoispäästä pääsee Simskälaan, jossa on Myrskyluodon Maijan kirjoittajan Anni Blomqvistin kotitalomuseo.

.

.

Leirintäalueelta etelään on 4 km päässä Lövön kylässä (pellot kasvoivat sipulia) Seffers Hembygdsgård,  maatalo ja tuulimylly 1800-luvulta.

.

.

.

Vähän ennen n. 1550 rakennettua Vårdön kivikirkkoa on koulumuseo jossa on yksi luokkahuone alkuperäisine varusteineen  sekä opettajan asunto.

.

.

Etelään jatkettaessa tullaan yksityiselle laivamuseolle, joka ei ole auki säännöllisesti.

.

.

Bomarsundin linnoitukselle kilometrejä kertyy 14 ja Kastelholman linnalle 24. Molemmilta alueilta löytyy ravitsemusliike.

.

.

.

.

.