Seitsemän sukupolven Lyytikkälä

Parinkymmenen rakennuksen museotila

Lyytikkälän oli alun perin kruunun ratsutila eli rusthollin aputila. Omistaja oli kuitenkin kadonnut sodassa. Nykyisen tilan historia alkaa 1700-luvulta, jolloin Matti Tuomaanpoika otti autioituneen tilan hoitoonsa. Hän omaksui kylän nimen sukunimekseen, Lyytikkä. Sitä tilalle nimi Lyytikkälä.

.

.

1800-luvulla Lyytikkälän tilasta tehtiin perintötila. Suvun viidennen polven isännästä Wilppu Lyytikäisestä tuli 400 hehtaarin ökytilan omistaja. Hän osallistui aktiivisesti myös kunnan päätöksentekoon. Tilan nykyinen ulkonäkö on Wilppu Lyytikäisen aikakaudelta.

.

.

Wilpun tytär Hilma jatkoi tilan hoitoa. Hän meni naimisiin Akseli Niemisen kanssa, joten samalla vaihtui omistajien sukunimi. Talon viimeiseksi isännäksi jäi Esko Nieminen (1909-1979), Wilppu Lyytikäisen tyttären poika.

Esko oli nuuka mies. Tilalle tuli sähköt mutta valaisimia oli vain kaksi. Eskon kuoltua hyllystä löytyi mm. sisarilta lahjaksi saatu sähköparranajokone, joka oli edelleen rusetoidussa lahjapaketissaan.

.

Hieno ja merkittävä kokonaisuus

.

.

Lyytikkälän talomuseo on Etelä-Karjalan parhaiten säilyneitä talonpoikaisia tilakokonaisuuksia ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Tilan kartanomainen päärakennus valmistui 1867. Perimätiedon mukaan rakennusmestarina toimi ”Siipenperk” -niminen mies, joka oli ollut rakentamassa myös Suomenniemen uutta kirkkoa.

.

.

.

.

Hienointa Lyytikkälässä on koko pihakokonaisuus. Rakennukset muodostavat päätalon edustalle mukavan sisäpihan.

.

.

.

.

.

Pihapiiri käsittää asuinkartanon lisäksi parikymmentä talousrakennusta. Pihapiiristä löytyvät jauho-, suola- ja riista-aitat, isännän ryytmuanaitta ja emännän kartanonmuanaitta, piikoinaitta sekä kaksikerroksinen nukkuma-aitta, korkia-aitta. Kahdesta tallista vanhempi on rakennettu vuonna 1827. Uudempi talli valmistui vuonna 1843. Vuosina 1877–1881 rakennetun lohkokivinavetan seinät ovat lähes kahden metrin vahvuiset. Isossa läävässä pidettiin lehmiä ja nurkkakarsinassa vasikoita. 1900-luvun alussa lisättiin pikkuläävä lampaita varten.

.

.

.

.

Lyytikkälän pihapiiri rakennuksineen ja niihin kuuluvine irtaimistoineen lunastettiin Museovirastolle vuonna 1984. Lyytikkälän aukipitoa, esittelyä ja kahvilaa hoitaa Lyytikkälä-talon säätiö.

.

.

.

Sijainti:  Mikkeli-Lappeenranta -valtatie 13:n läheisyydessä, Pajulahdentie 17.