Torassieppi Muoniossa

Mökkikylä, matkaparkki ja historiallinen porotila

.

.

Torassieppi kuuluu samaan yritysryhmään kuin Harriniva ja Galdotieva sekä Hotelli Jeris ja Kilpisjärven Kilpis. Kolme ensimmäistä tarjoaa paikkoja karavaanareille, Jeris on pelkkä hotelli ja Kilpisjärvellä toimii moottorikelkkavuokraus sekä Polar-lento.

Lapinkartanon vanha kestikievari

Erkanemme Muoniossa päätieltä itään ja ajamme ohi Olostunturin suuntana Pallastunturi. Toras-Sieppi järven rannalta löytyy Torassiepin porotila sekä mökkikylä ja matkaparkki.

.

.

Porotilan on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1847. Tila on lähes alkuperäisessä kunnossaan. Päärakennuksen asuintilat ovat ikään kuin suoraan asukkaiden jäljiltä. Tilalle ei ollut vielä Lapin sodan aikana ajotietä. Siksi Lapinkartano säilyi polttamiselta tuleville polville. Lapinkartanolla on harjoitettu porotaloutta jo yli sadan vuoden ajan ja poronhoito toimii edelleen.

.

.

.

Poroihin pääsee tutustumaan pihapiirin aitauksissa ja lapset voivat ruokkia niitä. Lapinkartano toimi aikoinaan myös kestikievarina, jossa porosafarit pysähtyivät matkalla Muoniosta Pallastunturille. Porosafareille pääsee edelleen. Torassiepin lomakeskus järjestää pororekiajeluita ja retkiä nuotiolounaineen, myös kesällä. Hyvällä tuurilla pääsee ajelulle revontulien leiskuessa yötaivaalla.

.

.

Torassiepissä järjestetään Harrinivan tapaan huskysafareita sekä moottorikelkkaretkiä vaikkapa eräkämpällä saunoen ja yöpyen.

.

Auto matkaparkkiin

Torassiepin pääkohderyhmänä ovat mökin vuokraajat.  Alueella on monipuolista mökkimajoitusta.

.

.

.

.

Hauska yöpymisvaihtoehto on suuri-ikkunainen Aurora Dome. Lämmitettävät kupoliteltat seisovat järven rannassa ja revontuliyönä taivaan loistoa voi ihailla parivuoteesta vällyn alta. Erikoisempaa majoitus- ja kokoontumistilaa löytyy myös suuresta lumihotellista tai iglussa.

.

.

.

Torassieppiin matkailuajoneuvopaikat ovat mukavia taskuja männikössä kaartavan tien varressa.  Paikkoja on kahdeksan, kaikissa sähkötolppa.

.

.

.

Läheltä karavaanareita löytyy saunarakennus jossa on suihkut, vessat ja takkahuone. Keittiötiloja ei ole, siksi matkaparkki. No, jokaisella karavaanarilla on oma keittiö matkassa.

.

.

.

Torassiepissä on myös erinomainen ravintola. Maistelemme illalla lähiseudulta pyydettyä kalaa. Ravintolan spesiaalina onkin luomu lähiruoka. Perustarvikkeiksi saadaan lähiseudun poroa, riistaa, kalaa, marjoja ja sieniä. Á la carte annoksien sijaan ravintolassa on viikoittain kiertävä ruokalista.

.

.

.

Talvisaikaan löytyy pihapiiristä Winter Villagen jääravintola. Lumi ja jää onkin etelän ihmisille ainakin tänä talvena melko eksoottista.

.

Torassieppi on hiihtäjien suosiossa

.

.

Latuverkosto on hyvä ja laaja. Sitä riittää pohjoiseen Pallastunturille ja siitä eteenpäin vaikkapa Hettaan. Etelään hiihdellessä tullaan Olostunturille. Moni tulee myös Pallastunturilta myötämaahan Torassieppiin, ruokailee laadukkaassa ravintolassa ja palaa autokyydillä Pallakselle. Laskettelijallekin Torassieppi sopii. Olostunturin rinteet löytyvät noin kymmenen kilometrin päästä läheltä Muonion kirkonkylää.