Turaidan linna ja puisto Siguldassa

Turaida on laaja museoreservaatti

Turaidas iela 10, Sigulda

.

Alue sijaitsee n. 50 km Riiasta koilliseen Siguldassa. Gaujajoki virtaa Turaidan linna viereltä. Hyvä yöpymispaikka linnavierailun yhteyteen on joen Siguldan puoleiselta rannalta löytyvä Makars Camping. Alueen vieressä on laskettelukeskus, jossa toimii kesällä monipuolinen seikkailupuisto.

.

.

.

Leirintäalueelta on museoalueelle matkaa vain neljä kilometriä. Linnalle mennessä kannattaa sillan ylityksen jälkeen poiketa tutkimaan Gaujajoen laaksoa ja mm. puistossa olevaa suurta Gutmanin luolaa.

.

.

.

Turaidan museoalueen läheltä löytyy suuret pysäköintitilat, jossa on kesäaikaan paljon torimyyjiä. Tajolla on mm. meripihkaa. Portilta on toimistorakennus sekä kahvila muistoesinemyymälä.

.

.

.

.

Laajaan museoreservaatin alueeseen kuuluu keskiaikaisen linnan ja sen lisäksi, kirkko, kartano, Dainumäki sekä Turaidan Ruusun monumentti. Turaida piti vuosikausia ykköspaikkaa Latvian suosituimpien museoiden listalla. Turaidan osittain entistetty keskiaikainen linna seisoo kukkulalla vartioimassa liikennettä Gaujajoella. Nykyisin Gaujan kansallispuiston jokireitillä tosin liikkuu vain melojia.

.

.

.

Muinaislatvialaisten, liiviläisten, kielellä Turaida tarkoittaa ”Jumalan tarhaa”. Tiilirakenteisen linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1214. Rakennuttajina olivat kalparitaristo ja Riian piispa Albert von Buxhövden. Linna tehtiin tukikohdaksi kristilliselle käännytystyölle erityisesti pohjoisen suuntaan. Samalla paikalla oli aikaisemmin paikallisen väestön puinen linnoitus, josta uuden linnan nimi on peräisin.

Linnan puolustusjärjestelmää parantamista jatkettiin 1300-luvulla. Rakennettiin eteläinen torni muureineen. 1400-luvulla kohosi jykevä länsitorni. Tuliaseet olivat astuneet kuvaan ja siksi tornista tehtiin pyöreä.

.

.

Rakennustöitä tehtiin vielä 1600-luvulla, vaikkakin strateginen merkitys oli jo vähäinen. Vuonna 1776 sattuneen tulipalon jälkeen linna hylättiin.
Vuonna 1976 linnan alueella aloitettiin arkeologiset tutkimukset ja sen jälkeen rakennuksia on restauroitu.

.

.

Länsitornin ampuma-aukoista aukeaa hienot näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Ensin pitää vain jaksaa nousta 139 askelmaa tornin katetulle ylätasanteelle. Alhaalla virtaa Gaujajoki ja vastapäisen kukkulan rinteellä erottuu Siguldan linna.

.

.

.

.

Tornin vieressä on kolmikerroksinen rakennus, jossa on linnan ja koko alueen historiasta kertova monipuolinen näyttely. Linna on auki talvellakin ja näyttelytila on lämmin.

.

.

.

.

.

.

.

Suuri puistoalue

.

.

Turaidan linna on avoinna yleisölle myös talvisaikaan.

Linnan ympäristöstä löytyy muutakin nähtävää. Turaidan kirkko on yksi vanhimpia puukirkkoja Latviassa ja arkeologisissa tutkimuksissa on löytynyt merkkejä kahdesta aikaisemmasta kirkosta.

.

.

.

.

Dainumäki-museo on latvialaiselle kansanperinteelle omistettu veistosten puisto.

Museoreservaatin alueelle on tehty lukuisia luontopolkuja, joiden varrelta voi löytää mm. harvinaisia kasveja.

.

Turaidan ruusu

.

.

Kirkon läheltä löytyy muistomerkki. 1600-luvun alun legendan mukaan Maija-tyttö löytyy kuolleen äitinsä sylistä ja adoptoitiin. Kaunista tyttöä alettiin kutsumaan Turaidan Ruusuksi. 1620 Maija oli menossa naimisiin puutarhuri Viktorin kanssa mutta muutkin himoitsivat kaunotarta. Puolalainen sotilas Adam huijasi Maijan läheiselle Gutmanin luolalle (jutun alussa mainitulle). Maija ei halunnut pettää Viktoria ja keksi että hänellä on taikahuivi, joka suojelee kaikelta. Hän kietoi huivin kaulaansa ja pyysi Adamia kokeilemaan kirveellä. Adam uskoi ja löi Maijan hengiltä. Viktor hautasi Maijan linnan lähelle ja istutti paikalle lehmuksen.

.

.

P.S. Munais-Latvialaisten Liivinkieli on suomen sukulaiskieli. Tässä muutamia yhtäläisyyksiä (kaikkia erikoiskirjaimia ei tässä nyt ole):

Metsä – Mötsä

Äiti -Äma

Isä – Izä

Vesi – Vez

Käsi – Kez

Elämä – Jelämi

Taivas – Tövaz

.