Ukonjärven Lomakylä

Alueella on pitkät perinteet

Kun ajetaan Ivalosta pohjoiseen 11 kilometriä, tullaan Inarijärven eteläisen lahdelman Ukonjärven rantaan. Sovintovaaran ja Inarijärven välisestä loivasta rinteestä löytyy Ukonjärven Lomakylä.

Ukonjärven Lomakylää pyörittää perheyritys, jolla on useamman kymmenen vuoden kokemus lapinmatkailijoiden palvelemisessa. Majoitustoiminta aloitettiin jo 1960-luvun puolivälissä, kertoo aluetta hoitava Riitta-Liisa Takkinen.

Pitkään toiminnassa olleen alueen ovat vuosien mittaan löytäneet myös eurooppalaiset. Koronaepidemia pysäytti ulkomaalaisten pääsyn Suomeen mutta syksyllä heitä on taas alkanut näkyä, etenkin saksalaisia, kertoo Riitta-Liisa.

Lomakylän alueelle ajettaessa ensimmäisenä tulee vastaa punainen hirsinen päärakennus, jossa on toimisto ja oleskelutila. Jykevän rakennuksen avarassa salissa on toiminut aikanaan myös kahvila. Päärakennuksen vieressä on majoitusrakennuksia rivitalomaisesti sekä huoltotilat.

Järven puolelta löytyy keittiö tiskipaikkoineen, pesutupa sekä vessat ja suihkut. Huoltotilat ovat alkuajoilta mutta siistissä kunnossa ja toimivia. Rannassa on toiset vessat.

Mökkeilyä läpi vuoden

Pieniä kesämajoitukseen sopivia leirintämökkejä on useita eri puolilla aluetta. Mökit ovat männikössä mukavan kaukana toisistaan. Muutama mökki löytyy aivan rannankin tuntumasta.

Alueen takaosassa on uudempia hyvinvarusteltuja mökkejä ympärivuotiseen käyttöön.

Rantamännikön katveessa

Lomakylän alue ja ympäristö on luonnonmukaista Lapin männikköä. Ivalossa ollaan jo niin pohjoisessa että aurinko pysyy horisontin yläpuolella vuorokauden ympäri toukokuusta heinäkuulle. Leirialueen pohjoiseen aukeava ranta tarjoaa hienot paikat ihailla keskiyön aurinkoa. Loppukesästä järvimaisemaa maalaavat upeat auringonlaskut.

Luonnonmukaiset caravan-paikat

Matkailuajoneuvopaikat ja mökit on sijoiteltu maaston mukaisesti laajaan rantametsikköön ja suurin osa puustosta on jätetty paikoilleen. Jokaiselle löytyy omaa rauhaa. Ajoneuvopaikat ovat kovapohjaista hiekkamaata. Tonteille on helppo ajaa ja osa paikoista on läpiajettavia, helppoja suuremmillekin vaunuyhdistelmille.

Caravan-paikkoja on Leirintäoppaaseen ilmoitettu 20, joista kymmenen sähköllä. Todellisuudessa pilttuita ja sähkötolppia on runsaammin. Aluetta ei haluta ahtaa täyteen jotta rauha säilyy, kertoo Riitta-Liisa. Tarvittaessa alueelle mahtuu karavaanareita enemmän, esimerkiksi treffeille.

Rantasauna ja hiekkaranta

Ukonjärven rannat ovat pääsääntöisesti kivikkoisia. Sen verran on kuitenkin hiekkarantaa, että pääsee hyvin uimaan ja veneilemään.

Rannasta löytyy myös tilaussauna, jonka löylyistä on mukava pulahtaa taatusti puhtaaseen ja kirkkaaseen veteen. Ukonjärvi kuuluu Paatsjoen vesistöön, joka taas laskee vetensä Jäämereen. Niinpä Ukonjärvi on samaa vettä kuin Atlantti ja Amazon, tuumaillaan Lomakylällä.

Ettäkö mitä Ukonjärvellä voisi tehdä? ”Meillä voi tehdä monenlaisia asioita, kuten esimerkiksi olla vaan ja nauttia, tai tehdä jotain muuta ja nauttia!”