Valkeaporo

Lomakylä Valkeaporo kultajoen läheisyydessä

Lemmenjoen kansallispuiston kupeella, erämaisen Menesjärven rannalla toimii neljän tähden lomakylä Valkea Poro. Matkaa Inarin kirkolta on n. 35 kilometriä.

Valkeaporo sijaitsee Länsi-Lapin Kittilään vievän tien varrella. Alueella on hyvä yöpyä, jos ei halua iltaa vasten lähteä ajamaan reittiä, joka on usean kymmenen kilometrin matkalta täysin asumatonta kairaa. Lemmenjoen kansallispuistoon alueelta on matkaa muutama kilometri.

Kullanhuuhdontaa

Valkeaporossa pääpaino on mökkimajoituksessa ja kansallispuistoon opastettavissa retkissä sekä ohjelmapalveluissa. Yrityksellä on mm. oma valtaus Morgamojalla, Lemmenjoen sivuhaaralla. Siellä turistit ovat päässeet kokeilemaan kullanhuuhdontaa jo yli 30 vuoden aikana. Vieraita opastetaan tutustumaan Lapin upeaan luontoon,  saamelaisuuteen ja poronhoitoon.

Majoitusta kansallispuiston läheisyydessä

Lomakylä sijaitse Lemmenjoelle vievän tien ja Menesjärven välissä. Rannan nurmikentällä on yhdeksän talvilämmintä hirsimökkiä, joista kelohirsisissä on oma sauna. Ryhmille löytyy myös itsepalvelukeittiö, ruokailutila sekä sauna, suihku- ja wc-tilat.

Pihapiirissä on perinteinen lapintalo Ahkula, joka on kunnostettu kaikilla mukavuuksilla varustetuksi usean huoneen majoitustilaksi.

Seitala on tilava mökki Menesjärven rannalla jonne on kuljetus veneellä Valkeaporosta tai kävellen kilometristä polkua.

Täysin omasta rauhastaan löytyy erämaamökki Piilopirtti. Sinne vie kävelypolku mutta varusteiden kanssa voi ottaa venekuljetuksen tai talvella kyydin moottorikelkalla.

Pihapiirin hirsimökkien tuntumasta löytyy myös omaa kenttää karavaanareille ja telttailojoille. Heille on myös oma keittokatos. Sähköliitäntöjä matkailuajoneuvoille on kymmenen, paikkoja yhteensä n. 25. Kemialliselle vessalle löytyy tyhjennyspaikka.

Rannassa on suurikokoinen hirsikammi grillaukseen ja illanistujaisiin. Tulille mahtuu jopa 25 henkeä. Alueella on myös leikkikenttä lapsille ja matala turvallinen hiekkaranta.

Kalaa tai kultaa

Menesjärvi on kalaisa järvi. Koukkuun voi tarttua harjus, siika, taimen, ahven tai hauki – jos osaa homman. Kesäisin  järjestetään kullanhuuhdontaretkiä Morgamojalle, sekä veneretkiä Ravadskönkäälle ja Lemmenjoen Kultahaminaan.