Viron Taidemuseo

Viisi rakennusta Tallinnassa

.

.

Viron taidemuseo on vuonna 1919 perustettu instituutio, johon kuuluu nykyisin viisi erilaisia museorakennusta, viisi erilaista näyttelyohjemaa. Taidemuseoon kuuluu museo Mikkel, Nigulisten museo, Adamson-Ericin museo, kadriorgin taidemuseo sekä sen lähelle rakennettu taidemuseo Kumu.

Mikkel esittelee Johannes Mikkelin taidekokoelmia.  Nigulisten museossa on esillä historiallista kirkkotaidetta. Modernisti Adamson-Ericin töitä on hänen henkilömuseossaan. Kadriorkista löytyy puolestaan ulkomaisia  taidekokoelmia 1500-1900-luvuilta. Uusimmassa rakennuksessa KUMUssa on esillä virolaista taidetta 1700-luvulta nykypäivään.

.

.

.

Uudesta museorakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 1994 ja sen voitti suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori amfiteatterin muotoisella ehdotuksellaan. Rakennus valmistui vuonna 2006. Nimikilpailun voittajaksi selviytyi Kumu, joka on lyhennys sanasta kunstimuuseum (suom. taidemuseo). Viron kielessä sana kumu merkitsee mm. vastakaikua.

.

.

Taidemuseo on verhoiltu  virolaisella kalkkikivellä, hapotetulla lasilla ja kuparilevyillä.

.

.

Museon koko lattia-ala on yli 20 000 neliömetriä, josta näyttelytilaa 5 000 neliömetriä. Kumu on Baltian suurin ja yksi koko Pohjois-Euroopan suurimmista taidemuseoista. Kumu valittiin toukokuussa 2008 vuoden eurooppalaiseksi museoksi.

.

.

Eri aikakausia eri kerroksissa

Näyttely alkaa kolmannesta kerroksesta jossa on esillä baltiansaksalaista taidetta 1700- ja 1800-luvulta sekä katsaus Viron kansalliseentaiteeseen 1900-luvun alkupuoliskolla.

.

.

.

.

.

.

Neljännen kerroksessa näyttely esittelee Viron taidetta Neuvostoliiton aikakaudelta sekä  1990-luvulta.

.

.

.

.

Viidennessä kerroksessa sijaitsee Nykytaiteen galleria, jossa uusia näyttelyitä järjestetään jatkuvasti.

.

.

.

.

Nykytaiteen gallerian lisäksi Kumun tärkein vaihtuvien näyttelyiden tila on iso sali pääkerroksessa. Sinne mahtuvat suurimmat ja haasteellisimmat työt.

.

.

.

.

Perusnäyttelyn lisäksi Kumussa on kahdeksasta kymmeneen suurempaa vaihtuvaa näyttelyä vuodessa.

Museon avaamista eli Kumin syntymäpäivää juhlitaan 17. päivä helmikuuta joka vuosi.

.

.

Kumussa toimii kahvila-ravintola sekä pitopalvelu.

.

.

.

Viron Taidemuseon rakennukset

Kumu: Weizenbergi 34 / Valge 1, 10127 Tallinn

Kadriorgi: Weizenbergi 37, 10127 Tallinn

Mikkel: Weizenbergi 28, 10127 Tallinn

Niguliste: Niguliste 3, 10130 Tallinn

Adamson-Eric: Lühike jalg 3, 10130 Tallinn

.

.