Ylläksen Ykkös Caravan

Äkäslompolon puolella            

Äkäslompolo on ikivanhaa saamelaisten asuinseutua ja Ylläksen vanhinta uudisasutusaluetta. Tiettävästi ensimmäiset uudisasukkaat alkoivat rakentaa ja raivata järven rantamaastoa vuonna 1748. Syrjäisestä kylästä kasvoi seitsemän tunturin kyläksikin kutsuttu Äkäslompolon kylä.

.

.

Ylläksen vanhempi caravan-alue Ylläksen Ykkös Caravan on ollut mukana seudun matkailun kasvussa. Yritystoiminta aloitettiin Äkäslompolossa saman nimisen tunturijärven rannalla vuoden 1996 alussa. Caravan-alueelle on helppo tulla etelän tai pohjoisen suunnasta, koska se sijaitsee kylän laidalla päätien varrella. Ollaan kuitenkin niin lähellä keskustaa että kauppoihin ja ravintoloihin on vain pieni kävelymatka. Lähin matkamuistomyymälä on aivan alueen portin vieressä. Reilun puolen kilometrin päässä on K-Market Jounin Kauppa ja kauppakeskus josta löytyy urheiluliike, apteekki, Alko, ravintoloita ym.

.

.

.

Lapinkylän laidalla

Ylläksen Ykkös Caravan sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Äkäsjoen ja järven rajaamalla niemellä. Avoimelle caravan-alueelle avautuvat hienot maisemat. Avotunturit ympäröivät Äkäslompoloa monelta suunalta. Etelässä kohoa ylväs Ylläs ja Kellostapuli, idässä Kesänki, Lainio, Pyhä ja Kukastunturi. Länsipuolella  aivan alueen vieressä on Kuertunturi.

.

.

.

.

Ylläksen Ykkös Caravanin alue on avoinna Juhannuksesta seuraavan vuoden Vappuun. Eli suljettuna ollaan vain kevään rospuuttoaika, kunnes väki alkaa taas matkustelemaan Juhannuksesta. Alueelle ajettaessa tulee ensimmäisenä vastaan komea päärakennus, jossa on alueen toimisto sekä alakerrassa leiriytyjien huoltotilat . Toimiston yhteydessä on Lyhtykahvila-ravintola, joka toimii sesonkiaikoina päivittäin. Kahvilan edustalla toisen kerroksen korkeudella on parvekemainen avoterassi.

.

.

.

.

Vaunupaikat ovat kaikki niemellä muutamassa rivissä. Sähköllä varustettuja paikkoja on yhteensä 98. Caravan-alueen lisäksi tarjolla on mökki-, huone- ja paritalomajoitusta lähiseudulla.

.

.

.

Caravan-alueen huoltotilat löytyvät päärakennuksen alakerrasta. Sieltä löytyvät kaakeloidut vessat, keittiö ja tiskipaikat sekä pyykinpesukone. Perimmäisenä on tilava kuivaushuone vaatteille. Ulko-oven tuntumasta oma huone suksihuollolle. Toisella puolella huoltokerrosta miehille ja naisille omat saunaosastot, joissa on pukuhuoneet, vessat, suihkut ja löylyhuoneet. Saunat lämmitetään tarpeen mukaan, kertoo Ylläksen Ykkös Caravanin Hilkka Alatalo. Sesonkiaikana päivittäin ja tarvittaessa pidempään, jopa neljästä kymmeneen iltaisin.

.

Latuja vähintäänkin riittävästi

.

.

Ylläksen Ykkös Caravanin ympäristössä riittää kunnostettuja hiihtoreittejä 330 kilometriä. Ladulle pääsee suoraan alueen pihalta. Äkäslompolon jäällä on 3,5 km latu, josta haarautuu reittejä eri suuntiin.

.

.

.

.

Yllästunturin rinteille on matkaa nelisen kilometriä. Lähimpänä ovat Pohjoisrinteiden ala-aseman laajat pysäköintialueet. Ennen rinteitä kannattaa poiketa Yllästunturin Luontokeskus Kellokkaassa. Ylläksellä aja sesonkiaikoina maksuton suksibussi caravan-alueen vieritse.

.

.

.

Nimien alkuperää

Äkäslompolon nimi juontuu sanoista ägges ja luobbal. Ägges tarkoittaa peuranpyyntiaitaa. Luobbal on kääntynyt suomeksi muotoon lompolo, eli lampi. Ylläksen merkitys saattaa olla korkein tai ylin (ylys).

.

Näkymä Ylläkseltä pohjoiseen: Kellostapuli, taustalla Kesämkitunturi ja Lainiontunturi.

.