Ylläs Ski Resort

Karavaanarit etelärinteiden juurella

Ylläksen eteläpuolen rinteille tullaan Ylläsjärven kautta ja siksi etelärinteitä kutsutaankin yleisesti Ylläsjärven puoleksi.

Ylläsjärvellä on pieni kylä josta löytyy mm. K-Market Eelin kauppa, jokunen ravintola, majoitusliikkeitä ja parturi. Kylältä kääntyy risteys pohjoiseen Ylläkselle ja lopulta tie kipua jyrkähköä mäkeä puurajan tuntumaan.

.

.

Caravan-alue Ylläs Ski Resort sijaitsee päärinteiden alapuolella. Alueen vierestä nousee tunturin laelle Ylläksen komein hissi, kuuden hengen gondoli.

.

Vaunut etelärinteessä

.

.

Karavaanarien paikat on pengerretty rinteeseen neljän tien varrelle, joiden molemmin puolin on rivissä matkailuajoneuvopaikkoja. Toisin sanoen vaunupaikat ovat kahdeksassa rivissä. Matkailuajoneuvopaikkoja on yhteensä 140, kaikki talvikäytöstä johtuen tietenkin sähköpaikkoja. Alue on avoinna kesällä ja talvella. Kevään ja syksyn rospuuttoaikaan paikka on kiinni. Vastaanotto toimii talvella Hissilippujen myyntipisteessä gondolihissiaseman vieressä. Kesällä vastaanotto löytyy Hill Sport Shopista.

.

.

.

Suurin osa caravan-alueen tonteista on kausipaikkalaisten hallussa mutta vieraspaikkojakin pidetään aina jonkin verran. Kausipaikkalaisille on sallittu puiset ”etuteltat” mutta ne ovat kaikki siirreltäviä eli niissä on pyörät alla. Kunnollinen eristetty tila onkin tunturissa mukava. Tosin ylhäällä tunturin rinteessä voi olla helposti kymmenen astetta vähemmän pakkasta kuin laaksoissa.

.

Huoltotilat kahdessa paikassa

Huoltotilat löytyvät läheisen ravintolarakennuksen alakerrasta kahdesta paikasta. Melkoisen kulahtanut tiskauspaikka on entisessä saunatilassa. Takimmaisessa huoneessa, joka on entinen löylyhuone, löytyy pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Uudempi sauna löytyy toisaalta, eri ravintolarakennuksen alakerrasta. Sauna pukuhuoneineen ja siihen liittyvä oleskelutila on melko tilava mutta turhan laitosmainen.

.

.

Sauna-aikoja siirrettiin asiakkaiden pyynnöstä tunnilla eteenpäin, kertoo IsoYlläksen Maija Ollenberg. Ne lämpiävät nyt klo 17 – 22. Saunojen yhteydessä on suihkut ja tilavat vessaosastot.

.

.

Keittiötä ei karavaanareille ole mutta grillaamiseen on oma kota vaunualueen itälaidalla.

.

.

.

Kauppakatu vieressä

Caravan-alueen ja rinteiden välissä on Taiga-liikekeskus, jossa on rivissä kahvilaa, ruokaravintolaa, pubia ja hampurilaispaikkaa sekä urheiluvälinekauppaa. Lähistöltä löytyy Mini-Market sekä hotellien ravintoloita. Saaga-hotellissa on myös allasosasto ja allasbaari.

.

.

.

Löytyypä liikekeskuksesta joogastudiokin. MediYlläs on lääkäriasema jossa on mm. röntgen ja tapaturmaklinikka.

.

Suomen pisimmät rinteet

.

.

.

.

.

Kun lääkäriasema on tiedossa, voinkin suunnata mäkeen. Caravan-alueen vieressä olevalla gondolihissillä on joskus pitkät jonot mutta isot gondolit vetävät nopeasti. Ylhäällä rinteet haarautuvat sitten moneen suuntaan eikä ole välttämätöntä laskea alas asti.

.

.

Jos ei harrasta mutkamäenlaskua, kannattaa silti käydä gondolilla ylhäällä. Samalla kyydillä pääsee myöhemmin alas. Laelta aukea yksi Suomen upeimmista tunturimaisemista. Laelta löytyy kaksi Suomen korkeimmalla sijaitsevaa ravintolaa, hirsinen ravintola Yläkammi 718 sekä Gondol Pizzeria.

.

.

.

.

.

Ladullekin Ylläs Ski Resortista on helppo lähteä. Perinteinen latu ja luistelubaana kulkevat aivan vaunujen vierestä ja latuverkosto on laaja. Moottorikelkkareitistökin on valtava, voisi sanoa koko Lapin kokoinen!

.

.

.

.