Sevettijärven Baari MP

Sevettijärvi – kolttakylä Jäämeren portilla

Inarijärven pohjoispuolelle ajettaessa maisema muuttuu vähitellen. Seutu on jääkauden aikaista merenpohjaa. Maasto on monin paikoin hiekkapohjaista mäntykangasta. Järvien rannoilla on laajoja kivikoita, pirunpeltoja.

Harvaanasuttu koilliskulma

Voidaan sanoa että Sevettijärvi sijaitsee keskellä ei mitään. Ivaloon terveyskeskukseen on matkaa 150 kilometriä. Pohjoispuolella on Suomen laajin erämaa Kaldoaivi. Eteläpuolelle levittäytyy toinen suuri erämaa Vätsäri, joka on Suomen järvirikkainta seutua. Maasto on risaisenaan soraharjanteita ja pitkulaisia järviä. Erämaassa on paljon alueita, joissa ihminen ei ole koskaan kulkenut, ei jalan eikä veneellä.

Seudun suurin kylä on Sevettijärvi. Sodan jälkeen kylää asutti 51 kolttaperhettä jotka evakoitiin Petsamosta. Nykyisin useamman neliökymmenen kilometrin alueella asuu n. 350 asukasta, suurin osa edelleen kolttasaamelaisia.

Lapinhulluus houkuttaa?

Mikä sitten saa ihmiset muuttamaan etelästä tänne? Saarijärveläiset Riitta Turpeinen ja Kari Nahkala jättivät taakseen 30 vuoden työuran, muuttivat Sevettijärvelle ja ostivat Sevetin Baarin. Pariskunta on käynyt aiemmin Lapissa lomailemassa ja vaeltamassa. He päättivät tehdä elämänmuutoksen ja muuttaa Lappiin niin kauan kun ovat vielä tarpeeksi nuoria. Kai se Lapinhulluus tähän ajoi, tuumii Riitta.

Vuonna 1949 rakennettu Sevetin Baari oli myynnissä huutokaupassa. Kaupat tehtiin ja remontoinnin jälkeen baari avattiin. Rakennuksessa on suurehko sali sekä valoisa puukamiinalla lämmitettävä veranta.

Ikkunoista avautuu hieno maisema Sevettijärven hiekkarantaiselle lahdelle. Kuivan asiallisten baarikalusteiden sijaan verannalla on järeitä pöytiä,  puupenkkejä ja porontaljoja. Rakennuksen päädyssä on tilava avoin ulkoterassi.

Paikat ovat nyt maalattu ja siistissä kunnossa. Kukkia ja muita mukavia yksityiskohtia löytyy. Rannan puolella on mm. pieni lammikko ja suihkulähde jonka äärellä on puutarhakalusteita.

Uusi tukikohta karavaanareille

Sevettijärvellä oleva Peuralammen leirintäalue suljettiin mutta karavaanarin onneksi Sevetin Baari avasi pihapiiriinsä matkaparkin kesällä 2021. Aivan järven rannassa seisoo rivistö uusia sähkötolppia. Toisessa päässä päärakennusta on lisää paikkoja, joiden hiekkapohjaiset taskut ovat reilun välimatkan päässä toisistaan.

Saunaankin karavaanari pääsee. Vaihtoehtoja on kaksi. Pienempi vaunusauna seisoo heti hiekkarannan reunassa. Suuremman hirsisaunan edustalla on mukava suojaisa terassi ulkokalusteineen sekä kylpypalju.

Uimalaituri toimii myös venelaiturina sekä polkuveneen, kanoottien ja supppilautojen tukikohtana.

Perusleiri eräretkelle

Sevetin Baari on myös eräretkeilijälle oiva tukikohta. Tien toiselta puolelta päästään vaellusreitille Nuorgamiin. Vieläkin koskemattomampia seutuja halajava voi ottaa vesitasokyydin. Baarin naapurissa on lentotaksin laituri.

Kylän nähtävyydet, ortodoksikirkko ja hautausmaineen sekä kolttien perinnetalo ja ulkomuseo löytyvät aivan vierestä.

Koukkaus Norjaan

Sevettijärveltä ollaan lähellä Norjan rajaa. Täältä teemme muutaman tunnin koukkauksen naapurimaahan.

Näätämön kautta ajamme Neidenin komealle koskelle, sieltä tunturiylängön kautta Varanginvuonolle ja Tenojokivarta takaisin Suomen Nuorgamiin. Näätämön kylässä Norjan rajalla on hyvä täydentää varastoja. Muutaman savun kylästä kun löytyy mm. kaksi polttoaine-asemaa ja kaksi kauppaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s