Lemmenjoki lumoaa

Yksi Lapin legendaarisimmista paikoista on varmasti Lemmenjoki. Alue tunnetaan kullankaivuusta ja laajoista erämaistaan. Lemmenjoen kansallispuisto on pinta-alaltaan maamme suurin.

Suomen suurin kansallispuisto

Kansallispuiston retkeilyreittien lähtöpaikalle vie hyvälaatuinen asfalttitie. Kapeahkolla tiellä kohtaamiset vastaantulijoiden kanssa pitää kuitenkin osuttaa levennyksille.

Tie päättyy Lemmenjoen varteen leveämpään suvantoon, jota kutsutaan Juurakkojärveksi.

Järven rannalla on toimii elämys- ja majoituspalvelu Lemmenjoen Lumo, jonka leirintätoimintaa on pyörittänyt vuodesta 2014 Karen-Anne Jomppanen. Hänen isänsä puolestaan hoitaa venekuljetuksia kultaiselle jokilaaksolle. Vanha saamelaistila on Karenin isovanhempien kotitila. He alkoivat majoittaa pihapiirissään ensimmäisiä retkeilijöitä jo 1940-luvulla. Kultaryntäyksen aikaan 60-70-luvulla väkimäärä lisääntyi.

Lemmenjoen Lumo liittyi HI-hostels järjestöön vuonna 2015 ja tiedot ovat nykyisin myös Leirintäoppaassa. Alue on merkitty matkaparkiksi mutta palveluiden laajetessa se saatetaan oppaaseenkin caravan-alueeksi, tuumii Karen.

Pieni caravan-alue uudistuu

Caravan-alueella kävijöitä ei ole aiemmin olut tungokseksi asti. Nyt kun kotimaan matkailu on sattuneesta syystä ollut suosiossa, on karavaanareita käynyt runsaasti. Aluetta ollaankin kehittämässä mm. niin että matkailuajoneuvoille merkitään selkeämmät paikat. Tämä vähentää hukkatilaa kun etäisyydet on mietitty valmiiksi. Alueelle mahtuu kolmisenkymmentä matkailuajoneuvoa tai parikymmentä vaunuyhdistelmää. Sähköpaikkoja on kymmenen.

Leirintäalueen ja elämyspalveluiden keskuksena toimii vanha saamelaistilan asuinrakennus. Alakerrassa on matkamuisto- ja elintarvikemyymälä sekä toimisto ja  ravintola josta saa mm. poronkäristystä ja lohikeittoa.

Toisessa päässä rakennusta on vessa- ja keittiötilat, jotka ovat niin karavaanareiden, kuin rakennuksen ylä- ja alakerrassa kerrassa majoittuvienkin käytössä. Sisämajoitukseen löytyy myös rivistö minimajoja, leirintämökkejä. Pihapiirin kaksi kotaa ovat vapaasti käytettävissä makkaranpaistoon.

Kaksi saunaa

Sauna on tärkeä niin karavaanareille kuin vaeltajillekin. Kansallispuistokierroksen jälkeen kunnon kylpy ja uinti Lemmenjoessa friskaa kummasti. Sauna löytyy rannasta läheltä päärakennusta ja vaunupaikkoja.

Toinen sauna löytyy reilun puolen kilometrin päästä, pienen tunturipuron partaalta. Sauna on tarkoitettu kahden uuden vuokramökin käyttöön. Mökeissä on minikeittiö ja sähkölämmitys. Viereisessä huoltorakennuksessa on vessa, suihku sekä astian- ja pyykinpesukone.

Mökkien ollessa tyhjillään vuokrataan saunaa myös karavaanareille. Mikäli mökeissä ei ole yöpyjiä voi tehdä kuten me. Vietämme koko yön omassa rauhassa mökkien pihapiirissä lähellä saunaa. Saunan lämmitämme itse ja raikkaassa purossakin pulahdetaan nakkena. Matkailuauton sähkölle on pistoke mökin seinässä.

Opastettuja retkiä maastoon ja joelle

Lemmenjoen Lumo järjestää alueella monenlaista toimintaa. Vieraillessamme alueella, pihalla oli vielä koottava vuokrakatsomo teatteripäivän jäljiltä. Kesänmittaan on myös useita karaokekilpailuja. Pääpaino on kuitenkin opastetuilla elämysretkillä. Lemmenjoella liikennöi vuoroveneitä sekä tilausristeilyitä. Suosituin veneretken nähtävyys on komea koski, Ravadasköngäs.

Koko päiväksi veneillään Lemmenjoen kulta-alueille, jossa voi päästä kokeilemaan kullanhuuhdontaa, kuten mekin teimme aikanaan häämatkallamme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s