Globe-Traveller Voyager XS

Tilankäytön optimointia ja hiottuja yksityiskohtia

GlobeTraveller_01.jpgGlobe-Traveller on uudehko matkailuautomerkki, jonka maahantuonti Suomeen alkoi tänä kesänä. Autot suunnitellaan ja valmistetaan Puolan Varsovassa.

Globe-Travelerin mallistosta löytyy kolmetoista pohjaratkaisua. Mallisarjoja ovat Challenge, Active, Explorer, Pathfinder sekä Voyager. Kahdessa viimemainitussa vaihdetaan koriin peräosa ja korotettu katto parvea varten.

GlobeTraveller_06.jpg

 

 

Koeajamamme Globe-Traveller Voyager XS on malliston lyhin. Auto kantaa keulallaan leijonan kuvaa eli on tehty Peugeot Boxerin alustalle, joka ei juurikaan yleisimmin käytetystä Fiat Ducatosta eroa.

 

 

 

GlobeTraveller_05.jpgKoeajoauto on kiiltävän musta johon antaa tyylikkään säväyksen kyljen mattamusta alue sekä hopeanväriset kaartuvat raidat. Korotetun katon onnistunut muotoilu pitää mallin sulavana. Silti ylös mahtuu täysmittainen makuuparvi.

 

Ainutlaatuisella taittomekanismilla vuode käännetään ylös sivuseinälle matkan ajaksi. Vuode avattunakin voi oloryhmä parven alla käyttää täysin, samoin keittiötä. Peräosastaan katto on etuosaa matalampi mutta katon linja jatkuu kattokaiteilla.

GlobeTraveller_10.jpgSisustuksellaan auto kilpailee tarkasti harkituilla yksityiskohdilla sekä kalusteiden lujalla rakenteella.

VXS-day.jpg

Auton etuosan oloryhmässä on kääntyvät ohjaamon pilotti-istuimet ja kahdenistuttava sohva sekä pöytä. Keskellä autoa on keittiö. Oikealla sivulla osittain ulkoluikuoven kohdalla on tiskipöytä liesineen ja altaineen. Yleensä vessa on retkeilyautoissa keskellä vasemmalla mutta Globe-Traveller XS:ssä siinä on kapeampi jääkaappi ja alakaappi vaatteille. Peräosassa on vasemmalla parivuoden sekä oikealla yhdistetty vessa ja suihku. Vessan ja keittiön välissä oikealla seinällä on kapea aputaso alakaappeineen.

VXS-night.jpg

Pitkittäinen parivuode oikealla mahtuu hyvin tähän pienimpäänkin XS-malliin kun lisätilaa antaa peräovien vaihtaminen lasikuituiseksi takaseinäksi, jolla saadaan 12 senttiä lisää sisäpituutta. Voyager XS:n kokonaispituus on 599 senttiä.

Voyager malleja on neljä ZS- ja Z-malleissa takana on erilliset vuoteet pitkittäin ja vessa on auton keskiosassa vasemmalla. Kaikissa malleissa on parvi kahdelle.

Säilytystilaa riittävästi neljällekin

20180714_GlobeTraveller_P-1057.jpgAuton sisustus on beigen ruskea. Puupinnat ovat puukuvioitua levyä, ovissa vaaleaa kiiltävää muovipintaa. Istuintenverhoilu on Vanilja-sävyistä kangasta ja nahkaa. Vaaleat pinnat tekevät sisustasta valoisan. Luukkujen ja laatikoiden sovitus on hyvä ja saranat ovat tukevat. Alakaapit ja laatikot lukkiutuvat kun vetonupit painetaan sisään. Yläkaapit lukkiutuvat automaattisesti suljettaessa. Peräosassa sängyn yläpuolella on perässä yksi leveä yläkaappi ja sivuseinällä kolme yläkaappia. Niiden alla on reunalliset avohyllyt.

GlobeTraveller_27.jpg

 

Väliosassa vessan ja keittiön välissä oikealla seinällä on aputasoa ja kaksi matalaa alakaappia. Jääkaapin alapuolella on vaatekaappi.

 

 

 

 

 

 

Keittiössä on yksi suuri yläkaappi sekä alhaalla kolme vetolaatikkoa. Tiskipöydässä on lisäksi kookas kaappi, johon on ovi kahdella sivulla.

GlobeTraveller_12.jpg

 

 

 

Ulko-oven ollessa auki voi kaappia käyttää myös etuteltan puolelta. Kaappien lisäksi lattiassa on luukkuja lämmitettävään välipohjaan. Nukkumaparvesta johtuen oloryhmään ei mahdu yläkaappeja mutta ohjaamon yläpuolella olevassa tilassa voi säilyttää laukkuja tai muovilaatikoita, jotka on helppo nosta pois silloin kun tilaa tarvitaan osaksi nukkumaparvea. Tilauksesta parven tilalle saa yläkaapiston.

 

 

 

Reilun kokoinen takatalli uuden luukun takana

 

GlobeTraveller_09a.jpgAuton alkuperäiset takaovet vaihdetaan lasikuituiseen takaseinään, jossa on parempi lämpöeritys kuin peltiovissa. Makuutilan osalta seinä on umpinainen. Alaosan tavaratilaan on yläreunastaan saranoitu luukku.

GlobeTraveller_9b.jpgTakatalliin mahtuu pidempääkin tarviketta, vaikkapa sukset. Perässä on sähköpistoke sekä käsisuihku.

 

Kaasua tarvitaan vain lieteen

20180714_GlobeTraveller_P-1052.jpgGlobe-Travellerit eristetään hyvin ja autoissa on lämmitettävä kaksoispohja. Ne soveltuvat hyvin myös Suomen talveen. Lämmityslaitteena koeajoautossa on Truma Combi 6 D, joka käyttää polttoaineenaan dieseliä. Eurooppaan matkustavaa se helpottaa, koska siellä suomalaisen kaasupullon täyttäminen on haastavaa. Lämmitettävä kaksoispohja on miellyttävä jalalle ja harmaavesisäiliökin pysyy talvella sulana. Tyhjennyshana löytyy lämpimästä tilasta pienen luukun takaa kun avaa liukuoven.

Vesijärjestelmää autossa toimii painevesipumpulla. Hanat keittiössä ja vessassa ovat tukevia kromipintaisia. Raikasvesisäiliö vetää 100 litraa ja harmaavesisäiliö 130 litraa.

Asunto-osan 120 Ampeeritunnin akkua lataa 12 V/16 A laturi tai kolme aurinkopaneelia. Sisävalaisimet ovat nuukia ledejä. Sisältä löytyy kaksi 230 Voltin pistorasiaa ja yksi 12-Volttinen. Lisäksi makuutilassa, oloryhmässä ja ohjaamossa on USB-pistokkeet. Ulkoporras toimii sähköllä ja sulkeutuu kun moottori käynnistetään. Aurinkosähköjärjestelmällä pärjätään ainakin kesäkuukaudet ilman verkkovirtaa.

 

Kompakti keittiö

GlobeTraveller_11.jpgPakettiautoihin tehdyissä retkeilyautoissa keittiö on aina melko pieni. Tiskipöytään on upotettu kasiliekkinen kaasuliesi sekä pesuallas. Molemmat voidaan sulkea lasikannella kun tarvitaan työtasoa. Tiskipöydän vetolaatikossa on lokero aterimille. Roskakoria ei ole valmiina mutta sille hyvä paikka voisi olla tiskipöydän alakaapissa, jossa on ovi sisään sekä ulos.

Ulko-ovessa lieden kohdalla on avattava ikkuna josta käryt saa ulos. Tiskipöydän kulmat on pyöristetty. Tämä lisää rakenteen tukevuutta ja helpottaa myös kulkua ulos.

GlobeTraveller_13.jpg

 

 

 

Jääkaappi on kokin selän takana auton vasemmalla sivulla. Verkkovirralla tai 12 Voltilla toimiva jääkaappi kuluttaa säästeliäästi sähköä. Kaasumahdollisuutta siis ei tarvita. Tilavuutta CoolMatic CR-110:llä on 110 litraa, josta pakastelokeron osuus kymmenen litraa.

 

 

 

Olohuone neljälle

 

GlobeTraveller_08.jpgIstuinryhmän parhaat paikat ovat ohjaamon pilotti-istuimilla. Sohvalle mahtuu kaksi mutta retkeilyautoissa sohva on väistämättä aina hiukan kapea. Pöydän pinta on vaaleaa kestävää mattapintaista muovia. Olohuoneessa on mukava liikkua hämärissäkin koska lattia on koko auton osuudelta kaksoispohjan ansiosta suora. Useinhan edessä on korotettu lattia.

20180714_GlobeTraveller_P-1035.jpgOlohuoneeseen tuo valoa suuret ikkunat molemmilla sivuseinillä ja katossa sekä ohjaamon ikkunat jotka kaikki voidaan sulkea pimennysverhoilla sekä hyttysverkot. Ohjaamon ikkunoissa on vaakatasossa liukuvat kennoverhot jotka toimivat myös lämpöeristeenä.

20180714_GlobeTraveller_P-1059.jpgValaisimina koko autossa on nauhamaisia ledejä sekä led-kohdevaloja.

20180714_GlobeTraveller_P-1053.jpgLiukuovessa on Globe-Travellerille räätälöity vaakasuuntaan liukuva hyttysverkko-ovi. Vakiomallissa reunaa varmistaa harjamainen nauha, Voyagerissa reunan sulkee magneettinauha.

 

Mukavat nukkumatilat jopa viidelle

GlobeTraveller_22.jpgKoeajetun Voyager XS:n takaosan petinä on parivuode vasemmalla sivulla. Kokoa on 200 x 123 senttiä. Tämä riittää hyvin kahdelle aikuiselle. Voyager Z-malleissa takana on erillisvuoteet.

GlobeTraveller_24.jpg

 

 

Takana saa uinua rauhassa, makuutilan ja keittiön välissä on liukuovi. Pukeutuminenkin on mukavaa suihkun jälkeen, vaikka edessä istuisi vieraita.

 

 

 

 

 

GlobeTraveller_16.jpgToiset kaksi makuupaikkaa löytyvät oloryhmän yläpuolelta. Vuode on päivällä taiteltuna ylös sivuseinälle.

GlobeTraveller_17.jpgGlobeTraveller_18.jpgYöksi se taitetaan auki kahdessa osassa. Edessä ohjaamon päällä on kiinteä osuus jonne saa petivaatteita matkustuksen ajaksi.

GlobeTraveller_19.jpg

 

Vuoteen koko on 187 x 134 cm. Ylös kiivetään alumiinitikkailla. Vuoteen alla oleva oloryhmä on täysin käytettävissä. Jos keittiötä tarvitaan, nostetaan tikkaat sivuun.

Viideskin vuode, kooltaan 167 x 98 cm, syntyy sohvasta ja alaslaskettavasta pöydästä. Tämä vuode käy vain satunnaiseen yöpymiseen, koska turvavyöllisiä istuimia matkustukseen on neljälle.

Makuutilojen tuuletus hoituu takana sivuikkunasta ja kattoluukusta. Parven katossa on suuri kattoikkuna.

 

 

Pienehkö vessa on myös suihku

GlobeTraveller_25.jpg

 

 

Globe-Traveller XS:n erikoisuus on auton takakulmaan sijoitettu vessa. Yleensähän vessa sijoitetaan retkeilyautoissa keskelle autoa vasemmalle seinälle. Sijoitus takakulmaan antaa keskelle autoa enemmän avaruutta.

Vessan kaikki pinnat ovat valkoista muovia joka kestää hyvin suihkun käytön.

 

 

 

GlobeTraveller_26.jpg

Takaseinältä alas käännettävän pesualtaan muotoilu on erikoinen mutta toimiva. Se on paremminkin reunallinen taso jonka takaosan yli pesuvesi valuu koko altaan leveydeltä pois harmaavesisäiliön. Pesu jälkeen taso käännetään pystyyn jolloin loputkin vedet tyhjenevät. Säilytystilana vessassa on lokero takaseinällä. Vessan ulkopuolella välikössä on lisää säilytystilaa matalissa alakaapeissa

Takaseinällä on suuri peili ja sivuseinällä pitkä nauhamainen ledvalaisin. Luonnonvaloa tilaan tuo kattoluukku, jonka sähkötuuletin nopeuttaa kuivaamista. WC:n istuimena on Dometicin kasetti.

 

Kilometrinnielijä

GlobeTraveller_07.jpgGlobe.Traveller Explorer XS on kivan pieni Keski-Euroopan pikkukyliin. Sen saa mahtumaan tavalliseen parkkiruutuun.

GlobeTraveller_04.jpgPeugeot on mukava auto maatiellä. Etuvetoisen auton nokalla on 2-litrainen turbo diesel teholtaan 163 hv. Auto on ripeä ajettava eikä jää jalkoihin nopeassa kaupunkiliikenteessä tai moottoritiellä. Ajomukavuutta lisää kaasujousitus, jota voidaan säätää myös ajon aikana.

20180714_GlobeTraveller_P-1106.jpgNäkyvyys kaikkiin suuntiin on hyvä. Peilit ovat kuljettajan näkökentän alapuolella eivätkä verhojen mekanismit rajoita näkyvyyttä. Takaoikealle on näkyvyys liukuoven ikkunasta.

Kojelaudan vakiovarustuksena asennettu radio-soitin kuuluu auton takuun piirin. Koeajoautossa radiossa on mukana navigaattori sekä peruutuskamera.

20180714_GlobeTraveller_P-1159.jpgGlobe-Traveller on hyvin hiljainen epätasaisellakin maaseututiellä johtuen hyvästä rakennustekniikasta. Kaikki liitokset on liimattuja. Myös moottorin äänieristystä on parannettu. Aluksi joutuu liikennevaloissa seistessä kuuntelemaan vieläkö kone on käynnissä.

Istuinten muotoilu ja säädöt toimivat hyvin ainakin pitkällä kuljettajalla. Molemmissa etuistuimissa on käsinojat. Alusta on sopivan pehmeä niin pikkukujilla kuin moottoritielläkin. Varustukseen kuuluu ABS-jarrut, luistonesto, käynnistyksenesto, ajonvakautusjärjestelmä sekä turvatyynyt edessä molemmille.

GlobeTraveller_03.jpgGlobe-Traveller Voyager XS sopii erinomaisesti kaksilapsiselle perheelle ympärivuotiseen käyttöön. Hinta on huolella suunnitellussa ja rakennetussa autossa kohdallaan.

 

20180714_GlobeTraveller_P-1162.jpgKoeajomatka oli n. 450 km Varsovasta Krakovaan erilaisissa ajo-olosuhteissa, kaupunkiliikenteessä, moottoritiellä sekä maaseututeillä. Sää oli kesäinen, aurinkoa ja sadekuuroja.

20180714_GlobeTraveller_P-1096.jpgKoeajoautossa yövyttiin Varsovan WOK campingilla.

 

Koeajoauto: Globe-Traveller Voyager XS, alusta Peugeot Boxer

Akseliväli 403 cm, moottori 163 hv/350 Nm/1750 rpm, vaihteisto 6 +1 manuaali, polttoainetankki 80 l, rengaskoko 215/70R15, kokonaismassa 3500 kg, omamassa 3030 kg, kokonaiskorkeus 295 cm, kokonaisleveys 206 cm, kokonaispituus 599 cm, istuinpaikat 4, vuodepaikat 4 + 1, vuoteiden koko taka 200×123 cm  ja parvi 18×134 cm  sekä lisävuode 167×98 cm, lämmityslaite Truma Combi 6 Diesel, raikasvesisäiliö 130 l, harmaavesisäiliö 130 l, jääkaappi  100/10 l kompressori sähkötoiminen 12 V ja 230 V, liesi 2-liekkinen kaasu, takatallin mitat l x k x s 71/91 cm, 83 cm, 140 + 55 cm.

Koeajoauton lisävarusteet: Lisävalot, sähkötuuletin vessassa, markiisi ledvalolla, apukuljettajan airbag, radion navigaattorilla ja peruutuskameralla, vakionopeussäädin, ohjaamon ilmastointi, sähkösäätöiset lämmitettävät peilit, sama istuinverhoilu myös ohjaamossa, ulkosuihkuliitäntä, Truma Combi 6 Diesel, säädettävät ilmajouset, pyöräteline, 120 Ah akku, aurinkopaneelit, 3 x 50 W.

Perusmallin hinta 61 666 e + toimituskulut 850,-

Koeajomallin hinta 74 594 e + toimituskulut 850,-

Koeajoauto Globe-Traveller Elcamp Puola / CM-Autocaravan Keminmaa

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Globe-Traveller Voyager XS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s