Pössl Summit 640

Mukavaa vauhtia

20151006_PosslSummit-1052

Saksalainen Pössl on erikoistunut peltikoristen matkailuautojen tuottamiseen. Niiden suunnittelussa on vankkaa kokemusta jo vuodesta 1989. Autojen sisustusratkaisuissa on alusta pitäen ollut hyviä oivalluksia.

20151006_PosslSummit-1051

Suomessa Pösslin myyntiverkosto on laaja. Autoja maahantuo Rinta-Jouppin Autoliike Oy, jolla on myymälöitä ympäri Suomenmaata. Koeajoauto haettiin läheltä Vasaa Tervajoelta, missä Rinta-Jouppi on automyyntinsä aloittanut.

Kaksi mallisarjaa

Pösslillä on kaksi mallisarjaa, D-line ja H-line. Mallit rakennettaan eri tehtailla. Kumpikaan tehdas ei ole Pösslin oma. Autot tuotetaan alihankintana muilla valmistajilla mutta suunnittelu on aina Pösslin omaa.

PosslSummit-01

Koeajamamme auto on H-line mallistoa, joka on hieman D-line mallistoa viimeistellympää. Sarjat ovat pienempiä ja sisustuksessa on monipuolisempia yksityiskohtia. Tehtaalla tehdään myös korotetut H-line mallit, joissa on nukkumaparvi olohuoneen yläpuolella.

Harvinaisempi Citroenin alusta

Koeajettu Pössl Summit 640:n alustana on uusi Citroen Jumper 3,3 t. Autoa rakennetaan myös Fiat Ducaton alustalle. Jumper ja Ducato, samoin kuin Peugeot Boxer ovat sisarmalleja koriltaan ja samanlaisia pitkälti muultakin tekniikaltaan. Citroen Jumperin ja Fiat Ducaton ohjaamotkin ovat samanlaiset. Ne erottaa vain ratin keskellä olevasta logosta.

Possl_Summit640

Koeajetussa Summit-mallissa on erilliset vuoteet takana pitkittäin. Vuoteiden väliin saa lisäpatjoilla kolmannen vuoteen lapselle.

20151006_PosslSummit-1007

Koeajettu Pössl on tyylikäs kokonaisuus. Autossa on hyvin tumman grafiitin harmaa, lähes musta metalliväri.

20151006_PosslSummit-1014

Sivussa on hillityt tarraraidat ja osa sivuseinää on mattamustaa.

20151006_PosslSummit-1055

Keulan muotoilu on onnistunut. Nokalla on tyylikkäät ajovalot ja LED-päivänvalonauhat. Keula ei eroa juurikaan Ducaton keulasta. Citroeniksi sen erottaa vain maskista.

Sisustus tukevaa ja siistiä tekoa

20151006_PosslSummit-1036

Puupinnat sisällä ovat vaaleaa ruskehtavanharmaata puukuviota. Vaaleat pinnat tekevät sisätiloista valoisan. Istuimet on verhoiltu kaikki saman sävyisiksi. Harmahtavan ruskea sävy sopii samaan kokonaisuuteen puupintojen kanssa. Lattiakin on samaa sävyä. Mattosarja on lisävaruste.

20151006_PosslSummit-1028

Olohuoneen katossa ja makuutilassa on läpinäkyvät avattavat kattoluukut. Olotilan luukkuna on 40 x 60-senttinen Dometic Seizzin kattoikkuna.

PosslSummit-05

Asuinosan liukuovessa on Pösslin keksintö, kasettihyttysverkko, joka liikkuu vaakasuunnassa. Ohjaamon etu- ja sivuikkunoissa on Remis-laskosverhot.

20151006_PosslSummit-1020

Valaisimet ovat sähköpihejä led-valoja. Makuutilassa on neljä kohdevaloa sekä yläkaappien reunaa kiertävä led-nauha. Keittiössä on yläkaapin alapuolella led-putki, pituudeltaan 56 senttiä.

PosslSummit-16

Vessan katossa on pyöreä valaisin, jossa on valkoisten ledien lisäksi siniset yövalot. Olotilassa on pöydän yläpuolella yksi suunnattava kohdevalo. Niitä voisi olla kaksikin. Olotilan katossa on yleisvalo, joka valaisee myös keittiötä. Kattovalaisimessa on vessan tapaan siniset yö-ledit.

Tavaratilakin on valaistu. Kaikki valaisimet sammuvat yhdestä pääkytkimestä paitsi katon yleisvalo ja sininen yövalo. Ulko-oven vieressä on pieni valaisin, joka syttyy kun ovi avataan ja sammuu sulkemisen jälkeen kymmenen sekunnin kuluttua.

Muuntuva takatalli

20151006_PosslSummit-1044

Reilunkokoiseen takatalliin päästään takaovista. Tila on kooltaan 126 x 132 senttiä. Korkeutta on vuoteet paikoillaan 69-74 cm.

20151006_PosslSummit-1043

Kun vuoteet – tai vain toinen vuode – taitetaan sivuseinälle, on korkeutta enimmillään 188 cm, yläkaappien ja oven kohdalla 158 cm.

20151006_PosslSummit-1042

Vuoteiden alla on tukena alumiininen palkki. Jos se irrotetaan, ei alhaalla olevaa vuodetta voi käyttää. Jos kurman koko antaa periksi voi tuen laittaa paikoilleen.

Takatallin etuseinä on irrotettava eli pitkää tavaraakin autoon mahtuu.

Toimivaa perustekniikkaa

Lämmityslaitteena Pösslissä on Truma Combi 4, jonka neljän kilowatin teho riittää pakkasellakin. Koeajoyönä oli 5 astetta pakkasta, eikä lämmitin ollut ollenkaan kovilla. Eristevahvuus on seinillä ja lattiassa 20 mm paikasta riippuen. Katossa eristettä on 20/35 mm.

20151006_PosslSummit-1033

Vesihana sekä keittiössä että vessassa on kromipintaista vahvaa muovia. Suihkulle on kääntyvän seinän takana oma suihkuhanansa.

USB-pistokkeet yleistyvät

Pistorasioita löytyy olotilasta ja keittiöstä. Olotilan pöydän yläpuolella 230 voltin pistoke sekä kaksi USB-pistoketta.

20151006_PosslSummit-1025

Keittiön jääkaapin päällä on hyvä aputaso, joka toimii myös TV:n paikkana. Tason vieressä seinällä on 230 voltin ja 12 voltin pistokkeet. Ohjaamossa on kaksi 12 voltin pistoketta, joista saa virtaa ajon aikana. Asuinosan akku on kooltaan 95 Ah.

Ohjauspaneeli ja lämmityslaitteen säädin on ohjaamon yläpuolella oleva hyllyn reunassa.

20151006_PosslSummit-1012

Ulko-oven porrasaskelma on sähkötoiminen ja se sulkeutuu kun moottori käynnistetään. Asuinosan liukuovessa on ns. softlock-lisävaruste. Ovea ei tarvitse paiskata kiinni vaan se vedettään kiinni kevyesti ja ovi sulkeutuu pehmeästi itsekseen. Kaikki ovet lukkiutuvat samalla avaimen kaukosäätimellä.

Kompakti keittiö lisätasolla

PosslSummit-08a

Keittiön tiskipöytä on pienehkö, kuten retkeilyautoissa yleensä. Ovenpuoleisesta päästä pyöristetyn tiskipöydän koko on 97 x 50 senttiä. Lisätilaa tuon jääkaapin päällä oleva taso, kooltaan 53 x 55 cm. Lattiatilaa on keittiössä riittävästi mutta taakse kulkevaa joutuu kokki hieman väistämään.

20151006_PosslSummit-1025b

Tiskipöydässä on saman lasikannen alla teräksinen pesuallas ja Dometicin kaksiliekkinen kaasuliesi.

PosslSummit-10

80-litraisessa jääkaapissa on kymmenen litran pakastelokero. Kompressorijääkaappi toimii verkkovirralla ja 12 voltilla, ei kaasulla. Kompressorikaapissa sähkönkulutus on pieni.

PosslSummit-08b

Tiskipöydässä on helppokäyttöiset vetolaatikot, joiden vaimennus vetää ne pehmeästi kiinni. Laatikoita ei tarvitse välttämättä lukita ajon ajaksi, jos niissä on kevyttä tavaraa.

Olotilaa neljälle

PosslSummit-06

Istuinryhmän on pienehkö ja sohva hieman ahdas kahdelle hengelle. Neljäkin mahtuu kyllä iltaa istumaa. Ohjaamon istuimet pyörähtävät kevyesti ympäri. Kuljettajan istuinta käännettäessä pöytä pitää olla taka-asennossa. Pöydän pinta on tummanharmaata iskunkestävää muovia. Pöytälevyn pää on pyöristetty helpottamaan kulkua ohjaamoon. Pöydän alta kääntyy esiin lisälevy.

TV:lle on hyvä paikka jääkaapin päällä. Sen voi kiinnittää myös sohvan yläpuolelle vessan etuseinään. Molemmissa tapauksissa katselu tapahtuu ohjaamon istuimilta. Jääkaapin päältä TV kääntyy myös makuutilaan.

Mukavat makuutilat

PosslSummit-07

Makuuhuoneessa on pitkittäiset erillisvuoteet, joissa on hyvin tuulettuvat sälepohjat. Vuoteeseen noustaan kahden askelman portailla. Keskelle vuodetta saa lisävuoteen patjalla, joka on vakiovaruste.

Takaovissa ei ole ikkunoita, joka on parempi lämpöeristyksen kannalta. Makuutila on hieman muovimainen mutta tilanne muuttuu kun vuoteille laitetaan päiväpeitteet ja muutama sisustustyyny.

Pieni vessa kääntyy suihkuksi

PosslSummit-11

Pieni vessa- ja suihkutila säästää tilaa asumiseen. Kun tarvitaan suihkua, pyöräytetään kemssaistuin suoraan ja käännetään pesuallasseinä wc-istuimen päälle. Seinän takaa paljastuu suihkutila, jossa on oma suihkuhana. Vessan ovena on alumiininen rulo-ovi. Ovi liukuu herkästi, jopa kiusallisen herkästi. Ajon aikana se liukuu kiihdytyksessä taakse, aukiasentoon ja tömähtää jarrutuksessa kiinni. Ensimmäinen kerta hieman säikäytti.

Helppo ajettava

PosslSummit-20

Pössl on mukava ja tasapainoinen ajettava. Jousitus toimii pehmeästi hidastustöyssyissä. Kovempaa töyssyyn ajettaessa herää epäilys onko jousitus täydellä kuormalla hieman liiankin pehmeä. Koeajoauton 3-litraisessa moottorissa on tehoa 177 hevosvoimaa. Liikkeellelähtö on helppoa vääntävällä moottorilla. Lisäapuna on mäkilähtöavustin.

Ajotietokoneen mukaan kulutus uudella moottorilla 80 km keskinopeudella on alle 8,5 litraa sadalla, kun alla oli mäkinen asfalttitie. Tehokas moottori ja hyvät ajo-ominaisuudet houkuttelevat helposti reippaampaan ajoon. Tasaisella moottoritiellä ei satasen keskinopeus kuitenkaan nostanut kulutusta nimeksikään.

PosslSummit-17

Näkyvyys ohjaamosta kaikkiin suuntiin on kohtuullisen hyvä. Sivupalkit hieman rajoittavat pitkällä kuskilla näkymää sivulle. Takaoikealle näkee hyvin liukuoven suuresta ikkunasta. Ikkunat ja peilit toimivat sähköllä. Autossa on ESP ajonvakautus, ASR luistonesto, ABS-jarrut ja turvatyyny molemmilla puolilla. Sallittu maksiminopeus on 100 km/h.

Monikäyttöauto

Pössl Summit 640 on parhaimmillaan pariskunnalla. Lapsikin mahtuu kyllä mukaan ja nukkumaan keskelle. Tehokkaalla moottorilla matka taittuu ripeästi.

Myös tavarankuljetukseen Pössl venyy hyvin. Auto toimiikin hyvin yhdistettynä työ- ja loma-autona.

Pössl Summit 640

Moottori: 2,3 l turbodiesel, 150 hv, 350 Nm/1500 kpm

Kokonaismassa 3500 kg, omamassa ajovalmiina 2960 kg, korkeus 258 cm, leveys 2050 cm, pituus 636 cm

Hinta: perusmalli 55 590,-,   koeajomalli 60 100,-, toimituskulut 950,-

Rinta-Joupin Autoliike Oy, Tervajoen myymälä

PosslSummit-02

Yksi kommentti artikkeliin ”Pössl Summit 640

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s