Rekiniemi SFC

Uutta rakennettu ja vanhaa parannettu

SFC-Pielisen-Karjala ry toimii Pielisjärven rannalla. Yhdistyksen caravan-alue on ollut toiminnassa pian neljäkymmentä vuotta. Alue perustettiin Lieksan kaupungilta vuokrattuun Rekiniemeen, Pielisen ja Jauhiaisen väliselle niemelle vuonna 1982.

Huom:

Paras reitti Rekiniemeen on nyt tie 5071. Pyynnöt ovat menneet perille ja tie on peruskorjattu ja asfaltoitu!

.

Rekiniemessä useita kohteita työn alla

.

.

.

Caravan-alue rakennettiin vanhaan hiekkamonttuun mutta on vuosien mittaan maisemoitunut luonnonmukaiseksi. Hiekkakuopaksi sitä ei enää miellä.

.

.

Osa alueen rakennuksissa on harjanteella rannan lähellä. Maja eli oleskelutilaksi rakennettu hirsimökki on ylempänä rinteessä. Majalta aukeaa näkymä yli caravan-alueen. Oleskelutilaa käytettiin aiemmin vain kesällä mutta nyt Maja on lämpöeristetty ja saanut pintaansa hirsipaneelin. Myös keittiötila uudistetaan vesijohdolla ja viemäröinnillä.

.

.

.

Toinen uudistushanke oli toimiston pohjoispuoleisen maa-alueen täyttö sähkökaappien asennus kesän 2022 aikana, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Aulis Nevalainen. Alueella on tätä nykyä n. 100 sähköistettyä paikkaa.

.

.

Matkailuajoneuvopaikat sijaitsevat erityyppisillä alueilla ja eri tasoissa. Osa on keskellä aluetta, osa rannassa. Alueen eteläreunan paikat kohoavat muuta aluetta ylemmäs omaan rauhaansa ja muutamia paikkoja on portin suunnalla metsikön suojassa.

.

Uusi päärakennus

.

.

Leiritoimisto ja keittiörakennus on nousemassa lähemmäs porttia. Perustukset on tehty sekä vesijohdot ja viemäröinti vedetty kesällä 2022. Tammi-helmikuun vaihteessa 2023 tulevat hirret ja rakennuksen pitäisi valmistua vuoden 2023 aikana, mahdollisesti jo kesäksi. Muita uudistuksia on ollut uuden leikkipaikan rakentaminen sekä ulkovalaistuksen lisääminen.

.

.

.

Maaseudun kehittämisohjelma

Näin mittavien uudistustöiden tekeminen olisi ollut raskasta ilman ulkopuolista tukea. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja on nimeltään Vaara-Karjalan Leader-Rekiniemihanke, kertoo Aulis Nevalainen.

”Vanhoja” rakennuksia alueella ovat huoltorakennus sekä sauna ja grilli. Huoltorakennus keskellä aluetta pitää sisällään vessat ja suihkut, tiskipaikan sekä vesipisteen, kemssan tyhjennyspaikan ja ajokaivon. Huoltorakennuksessa on myös pyykinpesu- ja kuivauskone sekä käsipyykkipaikka.

.

.

.

.

Sauna ja uimalaituri löytyvät Jauhiaisen rannasta. Tilat on uudistettu täydellisesti vuonna 2011. Leiriytyjät pääsevät yleisille miesten ja naisten saunavuoroille. Vuorot sovitaan tilanteen ja väkimäärän mukaan. Kesäaikaan on 1,5, h vuorot päivittäin, naiset 17.30 ja miehet 19.00. Muina aikoina on mahdollisuus tilaussaunaan.

.

.

.

.

Saunan päädystä löytyy kesätiskipaikka. Suurehkossa grillirakennuksessa on ruuanlaittomahdollisuus.

.

Jauhiaisen rannassa on kesällä vapaasti käytössä polkuautoja, kaksi polkuvenettä sekä kaksi supppilautaa ja viisi soutuvenettä. Niemi kiertämällä pääsee suurelle Pielisen selälle. Talvella tietysti pilkitään ja kalaakin Pielisestä nousee.

.

.

.

Jäätie Kolille

.

.

Läheiseltä Vuonislahden kylältä alkaa jäätie. Kolille kilometrejä on vain muutama. Maanteitse matkaa kertyy yli 70 kilometriä. Yksi Rekiniemen suurista tavoitteista on saada tiestö parempaan kuntoon, kertoo Aulis Nevalainen. Kesällä Kolille voi matkustaa vesibussilla tai koskiveneellä.
Vuonislahden kylälle avattiin keväällä 2021toivottu kyläkauppa ja kahvio.

.

Rekiniemen kesä – Kalaa ja kulttuuria

.

.

.

Kesällä Rekiniemessä on periaatteessa samat palvelut kuin talvella. Suurin ero on tietenkin Pielisessä kun jäät lähtevät ja pääsee kalaan. Rekiniemen rannassa on kalanperkauspaikka ja kolme savustuspönttöjä. Tästä voisi päätellä että ainakin joku rekiniemeläinen saa kalaa. Pieliseltä nousee jopa taimenta ja järvilohta.

Jauhiaisen rannassa on kolme soutuvenettä pelastusliiveineen. Jauhiaiselta on veneilykelpoinen vesiyhteys sillan ali Pielisen puolelle.

Jos ei kalastus nappaa, ota souturetken kohteeksi puuveistotaiteilija Eva Ryynäsen asunto ja ateljee Paateri Jauhiaisen vastarannalla. Venematkalla on pituutta 2,5 kilometriä. Autolla sinne on matkaa 9,6 kilometriä. Paaterissa on Eva Ryynäsen (1915-2001) asunto, ateljee ja puinen kirkko. Eva Ryynänen oli Suomem tunnetuimpia kuvanveistäjiä sotien jälkeen. Hän käytti materiaalinaan erityisesti puuta. Kaikki mahdolliset paikat Paaterissa ovatkin täynnä hienoja puuveistoksia. Jo portin kahvila ja lipunmyyntitoimisto on näkemisen arvoinen.

.

.

.

.

.

Reilun kilometrin päässä Rekiniemestä on Vuontislahden kylä, jossa on pieni kyläkauppa. Lavalla järjestetään tanssien lisäksi kesätoreja.

.

.

.