Riihimäen Taidemuseo

Kivikauden ihminen eli pitkälti keräilytaloudessa. Onko nykyihmisten keräilyinto sitten periytynyt noin kaukaa historiasta. Tällaista hyödyttömänäkin pidettyä keräilyä harjoitti intohimoisesti taide- ja antiikkikauppias Pentti Wähäjärvi (1912-1999).

Pentti Wähäjärvi lahjoitti vaimonsa Tatjana Vähäjärven kanssa laajan taidekokoelmansa, yli 2100 teosta Riihimäen kaupungille vuonna 1993. Tästä sai alkunsa Riihimäen taidemuseo, joka perustettiin vuonna 1994. Maalauksia kokoelmasta on yli puolet. Kaupunki sai myös useita veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja akvarelleja.

Taidekokoelman runko muodostuu suomalaisesta taiteesta, erityisesti painottuvat vuodet 1900–1970. Mukana on huomattava määrä Marraskuu- ja Septem-ryhmiin kuuluneiden taiteilijoiden teoksia.

Kokoelmaan kuuluu myös antiikkiesineitä, kuten kiinalaista keramiikka- ja pronssiesineistöä Han-, Tang- ja Ming-dynastioiden ajalta.

Kokoelma on nimetty Tatjana ja Pentti Wähäjärven mukaan. Myöhempiä lahjoituksia ovat mm. Seppo ja Mirka Hilpon yli sadan grafiikkateoksen ja maalauksen kokoelma, sekä taidemaalari Irina Krohnin grafiikkavedokset.

.

.

Taidemuseolle löytyi tilat entisestä valtion virastotalosta. 1960-luvun alussa valmistunut,1950-luvun rationalismia edustava rakennus remontoitiin näyttelytiloiksi ja avajaiset järjestettiin 26. 3.2995

Taiteen keräilyä pidettiin ilmeisesti tuolloinkin hyödyttömänä, koska sivistyslautakunta perussuomalaisten Jari Heikkisen aloitteesta esitti museon lakkauttamista. Kaupunginhallitus ei ottanut asiaa käsittelyyn.

.

.

Museossa on vaihtuvia teemanäyttelyitä sekä Wähäjärvien kokoelmista sekä muilta taiteilijoilta. Museo järjestää myös erilaisia tapahtumia, mm. mallipiirustusta aikuisille ja värikylpyjä pienimmille. Museon yhteydessä toimii museokauppa Helene. Nimi tulee Helene Schjerfbeckiltä, joka on yksi kokoelman keskeisimpiä nimiä.

.

.

Kultakätkö

Lahjoitetun pronssiveistoksen sisältä löytyi kymmenen vuotta museon avaamisen jälkeen pyykkinaruun pujotettuna 147 kultasormusta. 800 gramman painoisen sormusmäärän arvo romukultana olisi muutama kymmenentuhatta euroa.

.

.

.

Eat&Eye

Näyttely jossa pääosassa on ruoka, kattaukset ja ateriat. 21.5.2023 asti.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sampo Malin ja Simo Ripatti

Riihimäen Taidemuseon näyttelya varten tehdyt installaatiot 12.2. 2023 asti

.

Sampo Malin – Ihmisyyden katedraali

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s