Rimor Katamarano 8P, 2010

Rimor Katamarano 8/P
Harrastavan pariskunnan menopeli 

Katamarano on italialaisen Rimorin edullisemman pään mallistoon kuluva auto. 8P on puoli-integroitu malli, jossa on reilunkokoinen takatalli. Auto majoittaa taakse tallin päälle kaksi henkeä. Eteen olohuoneeseen saa vuoteen kahdelle, mutta parhaimmillaan auto on pariskunnalla.

Etuvetoisen auton moottorina on Fordin 2,2-litrainen ripeämpi 140 hv turbodiesel. Harrastusvälineet siirtyvät ripeästi paikasta toiseen ja kohtuullisen kokoisella, 6,4 metrisellä autolla uskaltautuu pienemmillekin mökkiteille.

20100211_KATAsuomeen_ Poggibonsi (1047)

Rimor valmistetaan Italian asuntoautolaaksossa Firenzen lähellä, jossa valmistetaan monia muitakin merkkejä. Päämarkkina-alue on ollut Keski-Euroopassa mutta markkinaosuus on kasvanut vähitellen Suomessakin. Auto on sopivan hintainen aloittelevallekin karavaanarille ja hinta/laatusuhde on kohdallaan.

2010_03_10_RimorKata8p_ (207)

Rimor Katamarano 8P on sutjakan näköinen johtuen hyvin muotoillusta katon etuosasta. Auto on suurempi sisältä kuin mitä päällepäin luulisi. Tasaisen katon materiaalina on muovilevy, etuosa on lasikuitua. Myös seinät ovat sileää muovia. Sinisiä teippauksia on hillitysti. Helmat ovat beigen-väristä muovia.

Kaappeja ei liikaa mutta takatalliin mahtuu

Katamarano mallisarjassa on seitsemän alkovimallia ja kolme puoli-integroitua. Puoli-integroituina löytyy myös autot joissa on takana parivuode pitkittäin sivussa tai keskellä. Takatalli on näissä pienempi.

KAT8P_Day

Katamarano 8P:ssä on edessä olohuone kääntyvin ohjaamon istuimin. Oikealla sivuseinällä on pieni sohva. Keskellä autoa vasemmalla on vessa ja erillinen suihku, toisella puolella keittiö.

2010_03_10_RimorKata8p_ (105)

Keittiön vieressä on vaatekaappi, jonka alaosassa on ulkoa avattava kaappi kaasupulloille. Takana on parivuode poikittain. Vuoteen alla on takatalli, jonne on luukut molemmilla sivuilla sekä matkustamossa. Lämmityslaite on takatallissa. Sohvien tekstiilit ovat tukevaa palonkestävää huonekalukangasta. Auton vakiotekstiilin väreinä on sininen/kullankeltainen. Tilauksesta viisi muuta vaihtoehtoa. Nahkavaihtoehdot on säästetty kalliimpiin malleihin.

Väliseinien lämpimän punaruskeat puuosa on kulmistaan pyöristettyjä. Puutyö on siistiä mutta yksinkertaista perustyötä. Kaappien ovet ovat suorat. Näin on saatu hinta pidettyä kurissa.

Saranat ovat vahvanoloiset ja salvat toimivat hyvin. Kaapit lukkiutuvat itsestään .Ainoastaan keittiön laatikossa ja vesan ovessa on nuppi joka pitää lukita painamalla nuppi sisään.

Kaikki ikkunat ovat avattavia ja varustettu ylhäältäpäin aukeavilla pimennysverhoilla sekä hyttysverkoilla. Vessan mattalasisessa ikkunassa ei verhoa ei ole. Olohuoneessa on yksi ikkuna vasemmalla. Keittiössä on yksi ikkuna ja makuuhuoneessa kaksi: Toinen takana ja toinen vasemmalla jalkopäädyssä. Oikealle eteen kaipaisi ikkunaa josta olisi kuljettajalla näkyvyys takaoikealle. Oveen se olisi kohtuullisen helppo jälkiasentaa.

Kattoluukkuja on kaksi. Toinen edessä olohuoneen yläpuolella ja toinen makuuhuoneessa. Luukut aukeavat veivillä ja niissä on kiinteät hyttysverkot. Vessassa on tuuletusventtiili.

2010_03_10_RimorKata8p_ (113)

Yläkaappeja on olohuoneessa kolme isompaa ja ohjaamon yläpuolella kaksi suljettavaa sekä avolokeroita. Pienemmän sohvan alla on säilytyslokero. Isomman alla on vesisäiliö. Keittiössä on vetolaatikko, alakaappi ja kaksi yläkaappia.

Melko korkeisiin keittiön yläkaappeihin mahtuisi välihyllyt. Keittiön takan oikealla on korkea henkarikaappi. Vessassa on kaksi kaappia. Makuutilaa kiertää kahdella seinällä kapea hylly. Joissain Rimorin malleissa on jalkopäädyssä yläkaapit. Katamaranossa 8P:ssä ei ole.

2010_03_10_RimorKata8p_ (116)

Ulkosäilytystilana on tilava takatalli, jonne mahtuu helposti vakkapa kaksi polkupyörää ja lisäksi paljon muuta. Oikealla sivulla on kaappi kaasupulloille. Asunto-osan akun kaappi on vasemmalla lattian alla.

Koeajoautossa oli lisävarusteena kattoreelingit ja telineet sekä portaat perässä.

Toimivaa perusvarustelua

Lämmityslaitteena autossa on vakiona Truma Combi C4 ilmapuhallinlämmitys, jossa tehoa on 4000 Wattia. Koeajoautoon oli asennettu lisämaksusta 6000 Watin C6-malli.

Koeajon aikana pakkasta oli parhaimmillaan –18 astetta, jolloin lämmittimen säädin oli noin puolessa välissä. Lämpösuuttimet on keittiössä, olohuoneessa, ohjaamossa kuskin puolella, vessassa ja takatallissa. Tallin ja vessan suuttimet voi laittaa pienimmälle. Autossa jossa myös ohjaamo on asuintilana, kannattaa laitta eteen pieni sähköinen lämpöpuhallin. Koeajomatkalla ei ollut ikkunoihin ja etuoviin ulkopuolisia toppauksia. Puhaltimen suuntaus ja teho kannattaa kokeilla tarkkaan. Jos kiinteän lämmityksen termostaatti häiriintyy voi takana tulla yöllä kylmä. Auton makutilassa ei ole erillistä suutinta vaan lämpö nousee sinne keittiöstä. Myös lämmin talli hohkaa lämpöä altapäin.

2010_03_10_RimorKata8p_ (112)

Autossa on painevesijärjestelmä. Raikasvesisäiliö on hyvin yleiseen tapaan sohvan sisällä ja pumppu säiliön päällä. Tyhjennysventtiilin pääsee hyvin käsiksi. Harmaavesisäiliö on lattian alla taka-akselin etupuolella. Säiliössä ei ole lämpöeristystä tai lämmitystä. Harmaavesi tyhjennetään helposti auton alta oikealta. Keittiön, vessan ja suihkun hanat ovat metallirunkoiset yksiotevipuhanat. Matkustamon geeliakku on 100 Ampeerituntia ja laturin teho 240 Wattia. Rimoreissa on verkkovirran sähköpistoke oikeassa seinässä, etupihan puollella, kun se useimmiten on vasemmalla. Valaisimina on yhteensä kuusi halogeeni-spottia ja loisteputkityyppisiä valaisimia yhteensä neljä. Taakse komeron eteen kaipaisi valaisinta. Takatallissa on valaisin vasemman luukun vieressä. Oikealla puolella, jota käytetään varmasti leirissäkin enemmän saisi olla myös valaisin tai se yksi voisi olla keskellä. Keittiössä on auton ainoa pistorasia. Portaita autossa ei ole vaan askelma on integroitu oven sisäpuolelle.

Pienehkö keittiö

2010_03_10_RimorKata8p_ (108)

Keittiössä on kolmiliekkinen kaasuliesi ja sen vieressä on pesuallas. Siinä tiskipöytä sitten onkin. Pöydän koko on 97 x 57 senttiä. Altaan päälle kannattaa tehdä kansi, jotta saa kokatessa lisää työtasoa. Lattiatilaa on riittävästi ja vessaankin pääsee kokkia kamppaamatta. Jääkaappi on 100-litrainen ja riittää juuri kahdelle. Työpöytä on valoisa. Pöydän kohdalla on avattava ikkuna ja keinovalo tulee hyvästä suunnasta. Tiskipöydässä on yksi vetolaatikko, jossa on muovinen lokerikko ruokailuvälineille. Lokero on muotoiltu jostain syystä niin että paksut väliseinät vievät puolet laatikon tilasta. Helppo vaihtaa. Roskapussille ei ole paikkaa valmiiksi osoitettu, mutta takatalliin johtavaan luukkuun ruuvaa pian muovisen roskiksen. Jääpähän mahdolliset hajutkin tallin puolelle!

Viisi aterioi tai kaksi nukkuu

2010_03_10_RimorKata8p_ (102)

Istuinryhmän pöydän koko on 112 x 68 senttiä. Jatkopalalla se venyy 144-senttiseksi. Pöytä on kahdelle melkein turhankin tilava, mutta onpahan tarpeeksi tilaa sitten viiden hengen seurueelle. Pöytä on laskettavissa alas ja lisälevyillä rakennetaan 124 x 210-senttinen vuode. Vasemmalla naama menosuuntaan on kahden hengen sohva, oikealla poikittain sohva yhdelle. Ohjaamon istuimet kääntyvät helposti ja tarjoavat olohuoneen mukavimmat paikat. Istuimissa on korkeussäätö. Pöydän päässä on ikkuna ja kattoluukku on melkein pöydän yläpuolella. Kattoluukun reunassa on kaksi kohdevalaisinta. Luukun sekä hyllyn reunassa on loisteputkivalot.

2010_03_10_RimorKata8p_ (114)

Sänky on auton perässä takatallin päällä poikittain. Se kooltaan 210 x 140 senttimetriä. Vuoteeseen noustaan helposti kahden askelman kautta. Tuuletuksesta huolehtii avattavat ikkunat perässä ja vasemmalla sivulla sekä kattoluukku. Maakuutila eristetään verholla.

2010_03_10_RimorKata8p_ (107)

Kylpyhuoneessa on mukavasti tilaa. Vessa ja suihku ovat kokonaan valkoista muovia. Se on tiiviin tuntuinen ja edullinen elementtikokonaisuus, mutta hiukan turhan muovinen. Suihkutila eristetään vessasta suihkuverholla. Suihkuverho on ohut retku mutta helppo uusia. Valaisimena on kaksi halogeenispottia ja avattava maitolasinen (muovinen) ikkuna. Suurimman seinän täyttää peili. Pesuallas on kulmassa. Sen alla on muovinen kaappi. Myös yläkaappi on muovia. Suihkutilassa on kolme avohyllyä.

Tukevaa ja ripeää matkantekoa

2010_03_10_RimorKata8p_ (104)

Rimor Transit on vakaa ajettava. Vääntöä Transitin 2,2-litraisessa on riittävästi. Ohjaus on napakka ja kuusipykäläinen vaihteisto toimii täsmällisesti. Vaihdetanko on kojelaudassa ja käsijarru vasemmalla kuten Fiatissakin. Ohjaamo on hyvin hiljainen ja moottorin ääni häviää lievän tuulensuhinan alle. Alkoviton auto ei ole tuuliherkkä. Autossa on ABS, EPS ja turvatyynyt. 100 kilometrin nopeuskilpi perään on siis mahdollinen. Näkyvyys ohjaamosta on hyvä kaikkiin suuntiin paitsi takaoikealle. Vinoristeyksissä tarkkana!

Istuimissa on korkeussäätö – kallistettava etureuna ja takareuna – joten tuulilasin yläreuna ei ole edessä pitkälläkään kuskilla. Kuskin istuimessa on kyynärtuki. Joskus on kuullut valitettavan liian kovista istuimista mutta kovahko istuin tukee ainakin allekirjoittanutta paremmin pidemmällä matkalla. Koeajomatkalla ajettiin parhaimmillaan reilun 1000 kilometrin päivämatka Saksan moottoriteillä. Penkin monipuolinen säätely ja kallistelu auttaa myös kilometrien nielemisessä.

Polttoainetta mahtuu tankkiin 80 litraa. Normaalissa maantieajossa ajotietokone ilmoitti kulutukseksi tuliterällä autolla n. 7,8 litraa sadalla kilometrillä. Saksan moottoritiellä, jossa on vapaat nopeudet, kulutus oli noin 8,9 litraa, kun keskinopeus oli 107 km/h. 

Välineurheilevalle pariskunnalle

Rimor Katamarano 8/P sopii hyvin pariskunnalle joka pakkaa takatalliinsa erilasia harrastusvälineitä. Lisävarusteena tilattavalle kattotelineelle saa mukavasti kajakit ja muut isommat vempeleet. Auto liikkuu ripeästi paikasta toiseen, eikä ole liian suuri metsäteillekään.Rimor Katamarano 8/P vastaa täysin koeajopariskunnan odotuksia. Autosta on karsittu monia asioita pois ja näin hinta on saatu pidettyä kurissa. Kyseinen yksilö tulee käyttöön allekirjoittaneelle, joka harrastaa sisustan rakentelua ja aikoo varustaa autoaan hyvinkin monipuolisesti. Näistä tullaan vielä varmasti lukemaan Caravan-lehdessä!

2010_03_10_RimorKata8p_ (205)

Koeajo tehtiin ajamalla yhteensä noin 2500 kilometrin matka Italian Sienasta Suomeen. Toscanassa yllätti lumipyry ja Alpeilla pakkasta oli –18.

Yksi kommentti artikkeliin ”Rimor Katamarano 8P, 2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s