Aallokko Caravan

Merellinen alue

Haminan karavaanialue Tervasaaressa saattaa antaa karun ensivaikutelman, mutta jos pidät merellisestä elämästä on Aallokko Caravanin ympäristöissä paljon tarjottavaa.

Suomen ankein leiri?

Karavaanialue on Tervasaaren vanhalla satama-alueella aivan keskustan tuntumassa. Alue on oikeastaan vain aidattu hiekkakenttä, jossa on 20 sähköpaikkaa matkailuajoneuvoille. Mutta paikan tekeekin ympäristö: Vierasvenesatama palveluineen, uimaranta sekä satama-alueen vanhat alukset ja rakennukset.

Tervasaaren venesatama Rampsi palkittiin Vuoden Vierassatama 2008 äänestyksessä Suomenlahden kunniamaininnalla. Sataman huoltorakennuksessa on suihkut, vessat,  pyykinpesu- ja tiskaustilat sekä saunatilat. Kemssalle on tyhjennyspaikka ja jätevedet voi laskea ajokaivoon. Terassikahvila Aallokon yhteydessä on lasten leikkipaikka. Myymästä saa elintarvikkeita, olutta ja jäätelöä.

Saaren kärjessä, Rampsinkarilla on kaupungin uimaranta. Rannalta löytyy myös kaksi rantalentiskenttää ja grillikatos. Auringonottoon on mukava nurmikenttä.

Tervasaaren kaupungin puoleisessa päässä olevat vanhat satamarakennukset on kunnostettu. Laiturilta löytyy useita ravintoloita.

Loistolaiva s/s Hyöky

Laiva valmistui aikanaan Pietarissa vuonna 1912. Palveltuaan Suomessa majakkalaivana ja merenmittauksen tukialuksena se pelastetaan romutukselta Haminaan vuonna1984. Nyt tuhansien työtuntien jälkeen alus toimii Tervasaaren laiturissa museona ja ravintolana. Koko laivan ympäristö on näkemisen arvoinen.

Laiturilla on erilaisia veneitä, ajoneuvoja sekä varsin persoonallisia antiikkiasetelmia. Muita sataman aluksia ovat m/s Merikarhu, joka on  ollut Normandian maihinnousussa sekä troolari Herring.

Pää sekaisin kuin Haminan kaupunki

Haminan keskusta on noin kilometrin päässä, joten auto kannattaa jättää leiriin. Torilla on vilskettä varsinkin markkinapäivinä. Vanhempaan keskustaan joutuu melkein väkisin kävelemällä mitä  tahansa säteittäistä pääkatua. Haminan keskusta asemakaava on erikoinen. Keskipisteessä on kahden palon jälkeen nykyiseen asuunsa 1840-luvulla rakennettu Raatihuone. Täältä lähtee kahdeksan  säteittäistä katua eri ilmansuuntiin. Täytyy myöntää että välillä meinasi mennä suuntavaisto sekaisin kun GPS jäi autoon.

Raatihuoneessa järjestetään erilaisia näyttelyitä. Kvassa Jukka Rintalan teoksia.

Raatihuoneen lähellä on kolme vanhaa kirkkoa: Johanneksen kirkko, Marian kirkko ja Pietari-Paavalin ortodoksinen kirkko.

Vähän matkan päässä jonkunniistäpääkaduista varrella on Kauppiaantalomuseo täynnä vanhaa sekatavaraa. Olohuoneen puolella istuu kauppiaan rouva kahvilla. Pullatkin ovat pöydässä. Talomuseon on samalla kokonainen kortteli täynnä vanhoja asuntoja sekä eri ammatinharjoittajien verstaita, pyykkituvasta pajaan.

Kuuluisin Hamina on varmaankin sotilaallisesta historiastaan. Jonkuntoisenniistä kaduista varrella RUK on kouluttanut upseereita puolustusvoimien reservin vuodesta 1920. Kaupunki on säteittäinen linnoitusarkkitehtuuri on peräisin Ruotsin valtakaudelta mutta voimakkaimmin sitä rakensivat venäläiset1700-luvulla.

Hamina Tattoo

Hyödyttöminä pidettyjä linnoituslaitteita ryhdyttiin purkamaan 1890-luvulla ruutukaavan ja uuden asutuksen tieltä ja useimmat ulkovarustukset oli purettu 1950-luvun loppuun mennessä. Jäljellä olevat säilyneet osat suojeltiin asemakaavalla vuonna 1969.

Linnoitus on tärkeä ympäristö Haminan tunnetuimmalle tapahtumalle. Bastionissa järjestetään vuosittain sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s