Raahe

Pohjanmaan rannikon vanha kauppakaupunki

.

.

Pohjois-Pohjanmaan rannikolla sijaitseva Raahe on yksi maamme parhaiten säilyneistä puukaupungeista. Mielenkiintoisen kaupunkiympäristön lisäksi Raahen seudulla on hienoja luontokohteita. Raahen saaristo voitti valtakunnallisen Vuoden  Retkikohde kilpailun vuonna 2016. Raahen seutukuntaan kuuluvat myös Pyhäjoen ja Siikajoen kunnat.

.

Pitkä historia kauppakaupunkina

.

kuva: Raahen Museo

.

Varhaisin kirjallinen tieto seudun asutuksesta on vuodelta 1413 mutta asutus on ollut jo paljon ennen sitä. Pattijoen kastelli, joka on suurin Pohjois-Pohjanmaan kivilatomus, on kenties toiminut hylkeenpyytäjien tukikohtana useita satoja vuosia aiemmin.

Varhaisilla ajoilla paikkaa kutsuttiin Saloksi kuuluisan kauppapaikan Saloisten Satamalahden mukaan. Kustaa II Adolfin määräyksestä kreivi Pietari Brahe perusti sataman tuntumaan kauppalan vuonna 1649, jolloin paikan nimeksi tuli Brahestad. Kansan suussa tästä muovautui Raahe.

.

.

.

Wanha Raahe museoineen

Lapinukon entisen kotakentän tienoille rakennettu kaupunki oli alkujaan vaatimaton. Vuonna 1659 piirretyn asemakartan mukaan se käsitti ainoastaan kymmenkunnan korttelia. Nykyisessä kaupungissa on vanhoja rakennuksia tallella runsaasti. Raahe on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja Suomessa.

.

.

Wanha Raahe ei kuitenkaan ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa myymälöineen ja asukkaineen. Kaupungin vilkkaan sataman rannassa seisoo vanha Pakkahuone, joka toimii nykyisin museona. Perinteikkään museon tunsi jo 1895 julkaistu Suomi Matkaopas, jonka mukaan katsomista ansaitseva museo sisältää joukon huomattavia esineitä kaikista maailman ääristä. Esillä on purjelaivakaudella tuotuja aarteita ja merimiesten eksoottisia tuliaisia. Laivojen pienoismalleja ja vanhoja navigointivälineitäkin esiteellään runsaasti. Museon kirkkosaliin on koottu koristeelliset ja värikkäät barokkityyliset puiset kirkkoveistokset.

.

.

Kruununmakasiinimuseossa toimi aiemmin mm. viljamakasiinina ja puolustusvoimain varastona. Museoksi muutetusta rakennuksesta löytyy harvinaisuus, maailman vanhin sukelluspuku ”Wanha Herra”.

.

.

Soveliuksen talo on tiettävästi Raahen vanhin säilynyt rakennus. Yläkerrassa on interiöörimuseo Laivapatruunan asunnosta 1890-luvulta, vauras koti monine esineineen ja perintöhuonekaluineen.

Apteekkitoiminta alkoi Raahessa vuonna 1793. Wanhan apteekin kokoelma on yksi suomen arvokkaimmista farmasia-alan kokonaisuuksista.

Raahesta löytyy myös kaksi kotiseutumuseota. Saloisissa on 18 rakennuksen kokonaisuus. Pattijoen Ojala on vanha maatila. Olkijoen Rauhapirtissä allekirjoitettiin vuonna 1808 Suomen sodan aikana aseleposopimus.

.

Koko kaupunki joulukalenterina

Joka vuosi jouluntulon jännitystä lievennetään Wanhan Raahen Joulukalenterin avulla. Tuolloin vanhan kaupunginosan asukkaat ja toimijat koristelevat ikkunansa jouluasuun. Ikkunat paljastetaan yksi kerrallaan joulukuun ensimmäisestä päivästä jouluaattoon. Koko kalenteri on ihasteltavissa Loppiaiseen asti.

.

.

Joulukuun alkupuolella valaistaan Raahen keskusta juhlavasti kun Lux Seminaarin valopihainstallaatio syttyy Rantakadulla.

.

Kuva: Tarmo Somero

.

.

Luonnostaan kaunis

.

.

Hiihtokuvat: Leena Törmälä

.

Raahen edustan kompakti saaristo, citysaaristoksi kutsuttu, käsittää 50 saarta ja luotoa. Alue tarjoa parastaan kesäaikaan vesilläliikkujille ja kalastajille mutta suosittua ulkoilualuetta se on myös talvisaikaan. Jäätynyt meri on ihanteellinen vaikkapa läskipyöräilyyn ja lumen tultua jäällä risteilee runsaasti latuja. Taskun pooki on suosittu retkeilykohde. Saarille järjestetään myös rekikuljetuksia. Taskun, Kallan ja Ulkopauhan saarissa on taukotuvat retkeilijöiden yleisessä käytössä. Iso-Kraaselissa on ulkokeittiö ja tulipaikka ja luotsitupaan voi majoittua yön yli. Retkeilijän Raahe-esitteestä löytyvät kaikki kohteet sekä selkeä kartta.

.

Raahen seudun ympärivuoden aukioleveia caravan-alueita:

Lohenpyrstö SFC

Multaranta SFC

.