Vuokatti

Monipuolinen keskus talviliikkujalle

.

.

Lapinreissu saattaa jäädä tekemättä polttoaineen korkeasta hinnasta johtuen. Etelän kulkijan on kuitenkin mahdollisuus päästä kevättalvella lumivarmoille alueille hieman vähemmilläkin kilometreillä. Vuokattiin tulee Etelä-Suomen rannikkoseudulta kilometrejä 500-600. Tuon ajaa kevyesti päivässä.

.

.

Vuokatissa laskettelu- ja murtsikkakautta riittää pitkälle kevääseen. Rinteet myös avataan aina ensimmäisten joukossa. Talviurheilu- ja harrastusmahdollisuuksia löytyy Vuokatista varmasti kaikkien makuun. Karavaanarille majoitusvaihtoehoja Vuokatista on kolme. Kaikilta alueilta pääsee suoraan ladulle ja kahdelta suoraan rinteisiin.

.

.

.

Kaikkea talviurheilijalle

Vuokatin alueella on hienojen rinteiden ja latuverkoston lisäksi lähes kaikki mitä talviurheilija saatta keksiä, jopa ampumahiihtostadion. Eipä olekaan ihme että sieltä löytyy myös urheiluopisto.

.

.

.

Laduille pääsee heti alkutalvesta. Edellistalvena sahanpuruihin varastoitu lumi levitetään laduille ja ampumahiihtopaikoille loppusyksystä. Ensilumenlatu avattiin tänäkin vuonna lokakuun puolessavälissä, ensimmäinen kisa 14.10. Huippu-urheilijoiden kilpailukauden alettua moni käy Vuokatilla harjoittelemassa.

Vuokatissa toimii latupooli, jonka latuverkostolla on pituutta 150 kilometriä. Valaistuna siitä on 32 kilometriä. Urheiluopistonkin ansiosta ladut pidetään erinomaisessa kunnossa. Säästä ja käyttömäärästä riippuen ladut ajetaan jopa neljä kertaa päivässä.

Hiihtoa putkessa

Vuokatin hiihtotunneli on ensimmäinen maailmassa ja toimii ympäri vuoden. Hiihto onnistuu hyvin kesäkelillä sekä myös talven ankarimmilla pakkasilla. Tunnelissa on vaihtelevat ladut nousuinen ja laskuineen myös luistelutyylille. Vuokatin lumilautatunnelikin on auki ympäri vuoden. Jäähallikin Vuokatissa on.

.

.

.

Monipuoliset rinteet

Vuokatin rinteet, kuten laskettelukoulukin, ovat Suomen vanhimpia. Rinteisiin tullaan mielellään kevätauringon paistaessa ja pääsiäisenä mutta Vuokatille kannattaa ehdottomasti tulla myös heti alkuvuodesta. Silloin vaaran laen puita kuorruttaa upea tykkylumi. Vuokatin vaaralla on jo Lappimaista tuntua ja maisemat ovat huikeat.

.

.

.

Erilaisia rinteitä on yhteensä 13.  Niminä on mm. Perskatti, Pirskatti ja Himskatti. Pisin lasku on 1100-metrinen, Olympiakatilla korkeutta on 174 metriä. Lapsille on tietysti oma rinne, Tenavakatti. Nuorempien paikkoja ovat  mm. Freestylepark ja Slopestyle sekä Maxim Lumimmaailma, joissa on paljon erilaisia hyppyreitä ja boxeja. Kattivankkuriin laskee Caravankatti ja siellä hissiin pääsee ilman korttia. Suuri osa rinteistä on keskivaikeita mutta helppoja ja vaikeitakin löytyy.

.

.

.

.

Jalkojaan pääsee lepuuttamaan nousun aikana miellyttävässä neljän hengen tuolihissillä. Niitä rinteissä on kaksi. Lisäksi on ankkuri-, matto- ja sompahissejä. Kapasiteetti on yli 10 00 henkeä tunnissa. Hissien portit aukeavat Ski Data kortilla.

.

.

.

Vuokatin laskettelukoulu on Suoemen vanhimpia ja pääsee Vuokatissa murtomaahiihtokurssillekin.

.

Näläkäe ei pääse yllättämään

Hissien ala-asemilta löytyy hyvät ja kohtuuhintaiset ravintolat. Pohjoisrinteiden juurella on lipunmyynti sekä välinevuokraamon ja -myynti. Lipunmyynnin yhteydessä on myös Kattivankkurin respa.

.

.

.

.

.

.

.

Toimiston ja suksivuokraamon vieressä on rinneravintola Á la Katti. Länsirinteiden ala-asemalta löytyy lisää ravitsemusliikkeitä, Hesburger ja Ravintola Pirtti. Ala-asemalla on myös lipunmyynti ja välinevuokraamo, sekä hiihtokoulu ja Lastentalo Hupila. Vaaran laelta löytyy lisäksi pieni hirsimökki ja ulkoterassi, Kahvila Vaaran Tupa. Kaksi hotellia ravintoloineen on vain muutaman kilometrin päässä. Iltarientoja löytyy viikonloppuisin myös Naapurivaaran Huvikeskuksesta eli Napiksesta. Seitsemän kilometrin matkan voi taittaa bussilla ja ostaa samalla matka- ja tanssipaketin. Huom! Vain käteinen.

.

Vaihtoehtoja laskemiselle

Jos laskettelu tai hiihto puuduttaa voi hakeutua halliin pelaamaan vaikkapa tennistä tai polskuttelemaan uimahalliin taikka Katinkullan kylpylään. Lapsillekin on mukavaa vaihtelua päästä mäenlaskusta vesiliukumäkeen. Matkaa niille on yksi kilometri. Katinkullan kylpylä on kuuden kilometrin päässä. Lähistöltä löytyy myös hevosvaellusta, husky-safareita ja retkiluistelua.

.

.

.

.

Kaikkea kaupasta

Jos viivyt Vuokatissa pidempään, on Vuokatin taajamassa tarpeelliset myymälät päivittäistavaroille. Laajempaa tarjontaa löytyy alle kymmenen kilometrin päästä Sotkamon keskustasta. Sieltä lölytyy supermarkettia, Alkoa, apeteekkia, parturia, urheiluvälineliikettä ym.

.

.

Sotkamossa on Kainuun suurin kirkko, jonne mahtuu 2300 henkeä. Puukirkko vihittiin käyttöön 1870. Kirkko säilyi talvisodassa vaikka lähelle osui kaksi pommia.

.

Lohdutukseksi niille jotka eivät pidä talvestalaitan pari kuvaa Sotkamon Hiukan Hiekoilta. Vuokatti onkin erinomainen kohde myös kesämatkoille.

.

.

.

Vuokatin seudun Caravan-alueita:

Kattivankkuri SFC

Vuokatinranta

Vuokatinrinteet

Oulijärven rannassa n. 60 km päässä Vuokatista on Kohtauspaikka SFC

.