Länsi-Lapin tuntureilla lasketaan

Levi, Ylläs, Pallas, Olos, Hetta

.

Komeilla tuntureilla on useita hiihtokeskuksia

.

.

Länsi-Lapissa kohoaa suuri joukko komeita tuntureita. Paikoin suuret tunturiryhmät muodostavat yhtenäisiä kokonaisuuksia ja tunturijonoja. Itäisimpänä kohoaa Levitunturi. Levin jatkeena lännen suuntaa on pitkulainen Kätkätunturi sekä yksi useista Suomen Pyhätuntureista. Matalan suoalueen yli silmä kantaa  helposti Aakenustunturille ja sen takana kohoavalle mahtavalle Ylläkselle. Ylläkseltä pohjoiseen on useita pienempiä tuntureita kunnes tullaan massiivisille Pallaksen ja Ounaksen selänteille.

.

.

Ne ulottuvat pohjoiseen Enontekiön Hettaan asti. Hetasta pohjoiseen maisema muuttuukin dramaattisesti, kun puustona on ainoastaan pienet vaivaiset koivut eikä asutustakaan juurikaan ole. Maasto on paikoin tasaisempaa ja soista, kunnes tullaan käsivarteen Suomen suurtuntureille Kilpisjärven ympäristöön ja Norjan vuoristomaisemiin.

.

.

.

Menomestoja ja monomestoja

Levi on nuorekas

Levi on Lapin tunnetuimpia hiihtokeskuksia. Vierailijoita vuoden aikana on  750 000. Levillä on monipuoliset rinteet, joita löytyy kaiken kaikkiaan 44. Erilaisia hissejä on 26, sompa-, ankkuri- ja tuolihissejä sekä gondolihissejä. Osa niistä toimii kesälläkin kun lasketaan alamäkipyörillä.

.

.

Levi on tullut tunnetuksi myös vahvasta yöelämästään. Olen kuullut juttua laskettelijoista, jotka eivät koko viikon reissullaan ehtineet ottaa suksia pois pussista. Sen sijaan laskua kertyi baareissa – joka ilta valomerkkiin asti.

.

.

Levillä latuja on satoja kilometrejä, valaistujakin 28 km. Latuverkosto ulottuu kauas, Ylläksellekin asti.

Karavaanareille sen sijaan Levin tarjonta on kaventunut. Puolivälissä pohjoisrinteitä ollut caravan-alue sai väistyä hotellin tieltä. Onneksi yksi alue löytyy, Levilehto Apartments. Alue on melko tiivis mutta sijainti on kohtuullisen hyvä.

.

Yllästunturin huimat paljakkarinteet

.

.

Toinen suuri Länsi-Lapin hiihto- ja lomakeskus on Ylläs. Yllästunturi on Leviä korkeampi ja suurempi. Koosta saattaa joskus olla hieman haittaakin. Ylempänä on pelkkää suojatonta paljakkaa jossa tuulit voi tuivertaa navakasti. Takavuosina hissit jouduttiin joskus sulkemaan mutta tilanne on korjattu mm. uusilla gondoli-hisseillä. Ylläksellä rinteitä on 62 ja hissejä 24. Lähes puolet rinteistä on yli kilometrin pituisia, pisin jopa yli 3 km. Ylläs jakautuu kahteen alueeseen, Äköslompolon ja Ylläsjärven puoleen. Rinteissä on helppo siirtyä puolelta toisella laen kautta mutta loma-asutus on jakautunut eri alueisiin. Äkäslompolon puolella on enemmän ravintoloita sekä kauppoja, mm. TV:stä tuttu Jounin kauppa.

Tunturiin rakennettu maisematien kautta siirtyminen autolla eri alueiden välillä sujuu nykyisin mukavasti.  Tien puolivälissä on Yllästunturin Luontokeskus Kellokas.

.

.

Latuja Ylläkselläkin on runsaasti. Niitä on paitsi Yllästunturin maastoissa, myös viereisillä laajoilla tunturialueilla. Pidemmille reiteille voi suunnata esimerkiksi Levin suuntaan tai pohjoiseen Pallastuntureita kohti. Luisteluladulla pitkäkin matka taittuu himohiihtäjällä nopeasti ja Levillä ”käväisee” helposti päivän aikana.

Pallaksen Pöllöt

.

.

Kolmas nimekäs tunturi Länsi-Lapissa on Pallastunturi. Sen eteläpäässä seisoo maamme ensimmäinen tunturihotelli, sota-ajan jälkeen rakennettu funkkishotelli Lapland Hotel Pallas. Hotellin vierssä ollut caravan-alue on suljettu.

Pallaksella ollaan vielä havupuurajan eteläpuolella. Kurujen pohjilta löytyy tukevia kuusikoita mutta ylärinteillä kasvaa vain varpuja ja maata vasten painautuneita vaivaiskoivuja. Laet ovat lähes paljaita kivien pinnoilla sinnitteleviä jäkäliä lukuunottamatta.

.

.

Pallakseltakin löytyy laskettelukeskus. Rinteitä sanotaan perinteiseksi, koska mäet ovat täysin luonnon muovaamissa muodoissa. Perinteisillä rinteillä ei myöskään käytetä keinolunta. Luonnonlumen eron tunteekin suksen alla. Se ei jäädy eikä kiteydy samalla tavalla kuin tykkilumi. Hissejä Pallaksella on kaksi ja rinteitä yhdeksän. Näistä pisin 2,4 kilometrinen. Rinteet avataan kevättalvella 15.2. 2020

Vapaalaskuun kansallismaisema tarjoa monipuoliset alueet. Pallaksen Pöllöt järjestää mm. kolmetuntisia vapaalaskuretkiä Pallaksen hangille.

.

Olostunturi Muoniossa

.

.

Toinen laskettelutunturi kohoa lähempänä Muoniota ja jokivartta. Olostunturilla on puurajan yläpuolelle nousevia rinteitä kymmenen. Laelle vie neljä hissiä. Pisin lasku on 1,4 kilometrinen. Alhaalta löytyy mm. hotelli ja osittain lasiseinäinen Polar Kota. Muoniosta tulee matkaa hiihtokeskukseen 6 kilometriä (Harriniva Caravan 10,5 ja Torassieppi Caravan 11,5 km).

Pohjoisessa on vielä pieni Hetan Hiihtomaa, jonne on Hetan kylältä matkaa pari kilometriä.

Hetan pohjoispuolelta alkavat sitten lähes asumattomat erämaa. Näkkälän kylässäkin on vakituisia asukkaita vain nelisenkymmentä.

.

.

Caravan-alueita:

.

.

Levilehto Apartments, Levi

Ylläksen Ykkös Caravan, Ylläs

Ylläs Ski Resort, Ylläs

Harriniva

Torassieppi, Muonio

Kyrön Loma, Pallas

Hetan Kota, Hetta

Tunturikeskus Galdotieva, Hetta

.