Jyväskylä on Keski-Suomen keskus

Keski-Suomi on yhdeksästätoista maakunnastamme asukasluvultaan viidenneksi suurin. Suurehkossa maakunnassa on kuitenkin vain yksi suuri kaupunki.

Jyväskylä on Keski-Suomen maakuntakeskus ja myös suomenkielisen sivistyksen kehto. Jyväskylään perustettiin vuonna 1858 maamme ensimmäinen suomenkielinen oppilaitos Jyväskylän lyseo sekä opettajaseminaari 1863. Jyväskylä on edelleen opiskelijoiden kaupunki. Talvisaikaan n. 143 00 asukkaasta jopa joka neljäs on opiskelija!

.

Elävä kaupunki

Urbaania kulttuuria edustavat useat ravintolat. Meininki on monesti melko nuorekasta, johtuen runsaasta opiskelijamäärästä. Kulttuurista kiinnostuneille löytyy mielenkiintoisia museoita. Alvar Aallon arkkitehtuuria Jyväskylän seudulla on eniten maailmassa. Aaltoa löytyy omasta museostaan sekä useista julkisista rakennuksista, kuten Keski-Suomen museo, Muuratsalon kokeilutalo, Muuramen kirkko, Jyväskylän yliopisto…

.

Jyväskylän kaupungissa ja maakunnassa on myös useita mielenkiintoisia kirkkoja. Harvinaislaatuisin on UNESCON Maailmanperintökohde Petäjävedellä. Keski-suomalaiset talonpojat rakensivat kirkon 1700-luvun puolivälissä. Petäjävedelle on suunnitteilla maailmanperintökeskus, johon parhaillaan kerätään varoja. Petäjävedellä toimii kesäaikaan matkaparkki Jukola.

Toinen alueen maailmanperintökohde on Struven kolmiomittausketjun torni Oravinvuorella. Struven ketju ulottui Pohjoiselta Jäämereltä Mustalle merelle ja sillä mitattiin maapallon muotoa.

Keski-Suomessa on myös useita tapahtumia vuoden mittaan. Päätapahtumien keskuksia ovat Jyväskylän sekä Himos Jämsässä.  

.

Mäkiä ja järviä

Keski-Suomen maaston vaihtelevuus näkyy Jyväskylässäkin. Kaupungin eteläpuolella on seudun suurin järvi Päijänne. Kaupungin rannasta pääsee hyville retkiluistelureiteille. Toisella puolen kaupunkia kohoaa yksi seudun korkeimmista kohdista. Laajavuoren korkeus merenpinnasta on 228 metriä.

.

Neljä kansallispuistoa

Jyväskylässä ulkoillaan lähes kaupungin keskustassa mutta muitakin hienoja luontokohteita löytyy, mm. neljä kansallispuistoa.

Etelä-Konneveden kansallispuisto on silokallioita ja saarien sokkeloa. Alueella on muutamia 3-16 kilometrin reittejä, jotka sopivat hiihtoon ja lumikenkäilyyn. Osa reiteistä voi korkeuserojen vuoksi olla haasteellisia. Kesällä Etelä-Konnevesi ihanteellinen melontaan.

Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa on harju- järvi ja suomaisemaa, josta löytyy reittejä kaikkina vuodenaikoina, myös liikuntaesteisille.

Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä kasvaa ikihonkia ja sieltä löytyy kruununmetsätorppa. Saarijärveltä Summassaaresta löytyy myös kivikauden kylä.

Ahvenlammen caravan-alue toimii kesäaikaan.

Salamajärven kansallispuisto on melko tasaista suomaastoa, jonka pitkospuilla on ainakin vielä alkutalvesta helppo liikkua jalkaisinkin. Koirasalmen Luontotuvan matkaparkki toimii ympäri vuoden.

.

Aikaisin lumille

Keski-Suomen seutu on tarpeeksi pohjoisessa ollakseen jo melko lumivarmaa aluetta. Tällä korkeudella saadaan usein pysyvä lumi jo alkutalvesta. Pikkupakkaset mahdollistavat laskettelukeskusten lumetuksen usein jo marraskuussa. Rinteisiin Keski-Suomessa pääsee rannikkoseutuja aiemmin.

.

Vaihteleva järvirikas maasto ja useat luontokohteet tarjoavat hyvät mahdollisuudet matkailuun ympäri vuoden. Seudulla on useita caravan-alueita, osa laskettelukeskuksien yhteydessä:

Hietasaari SFC

Himos

Häkärinteet

Juupavaara

Laajis

Lintulahti SFC

Riihivuori